SAJAM TURIZMA 2019: Predstavljen region Podrinje

Turistički poslenici grada Loznice i opština Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik zajedno na štandu regiona Podrinje. Promovisane prirodne lepote, bogato kulturno-istorijsko nasleđe, aktivan odmor i manifestacioni turizam.

324
sajam-turizma-2019-predstavljen-region-podrinje

Na 41. Međunarodnom sajmu turizma, održanom od 21. do 24. februara u Beogradu, turističku ponudu našeg kraja predstavila je Turistička organizacija grada Loznice (TOGL) na zajedničkom štandu sa susednim opštinama Mali Zvornik, Krupanj i Ljubovija pod nazivom „Turistička regija Podrinje“

– Veliko je zadovoljstvo što smo uspostavili jedinstvo i saradnju našeg regiona „Podrinje“. Predstavili smo se na jednom velelepnom prostoru i sa potpuno novim promotivnim materijalom za ovaj region – rekla je za „Loznički nedeljnik“ direktorka TOGL Snežana Perić.

– Pripremili smo brošuru na engleskom i srpskom jeziku o regionu Podrinje, kao i kalendar najznačajnijih manifestacija koje se u njemu održavaju, a ekskluzivno smo promovisali i brošuru o gradu Loznici štampanu na kineskom jeziku i sigurno smo među prvima u Srbiji koji su ovako nešto uradili – dodala je ona.

Na ovogodišnjem Sajmu turizma predstavljen je muzičko-scenski festival „LilaLo“, koji je prvi put održan prošle godine, kao i monografija „Banja Koviljača – prilozi za istoriju“ Marije Šćekić Marković. Promovisane su prirodne lepote lozničkog kraja i bogato kulturno-istorijsko nasleđe, aktivan odmor i manifestacioni turizam, a akcenat je stavljen na kulturni turizam jer je Loznica grad velikana.

– Saradnja sa našim privrednicima je odlična, na našem štandu smo prezentovali promotivne materijale svih naših turističkih objekata sa teritorije grada, koji su zajedno sa nama pripremili i brojne nagrade za posetioce našeg štanda – navela je Perićeva istakavši veliki značaj zajedničkog nastupa sa susednim opštinama jer će, prema njenom mišljenju, tako biti vidljiviji i prepoznatljiviji, a doći će i do umrežavanja kada je reč o promociji.

– Loznica kao lider zapadne Srbije prepoznaje da ukoliko nema regionalnog razvoja sa susednim opštinama, ne može se ni ponaosob napredovati – izjavila je na štandu Loznice za naš list direktorka Regionalne razvojne agencije Podrinja, Podgorine i Rađevine Danijela Marković, koja je istakla da ta agencija podržava ovakav zajednički nastup.

– Na ovom Sajmu turizma dostojno predstavljamo kako grad Loznicu tako i ceo region Podrinje i mislim da su se sve lokalne samouprave potrudile da naš štand bude atraktivan i dovoljno privlačan i posetiocima i kolegama sa drugih štandova. Smatram da ćemo plodove ovog predstavljanja i ove saradnje osetiti već u turističkoj sezoni koja uskoro počinje – zaključila je Markovićeva.

Da se jedino zajedničkim nastupom mogu zadržati turisti duže od jednog dana u našem području, smatra direktor Turističko-sportske organizacije Krupnja (TSOK) Aleksandar Petrović, dodajući da u prilog tome govore sve statistike i parametri.

Pozdravljajući zajednički nastup opštine Krupanj sa susednim lokalnim samoupravama, Petrović je istakao da se na ovaj način može upotpuniti ponuda svih vidova turizma: verskog, kulturnog, istorijskog i sportskog turizma, koje je i promovisala ova opština na Sajmu turizma.

Akcenat u TSOK ove godine stavili su na rekonstrukciju i promociju muzejskog kompleksa „Stolice“, za koji se čeka građevinska dozvola i potom javna nabavka.

– U rekonstrukciji projekta „Stolice“ država je učestvovala sa 12 miliona, a opština Krupanj sa 5,8 miliona dinara i biće to mesto na kojem će se održavati brojni programi, likovne kolonije, dečje radionice – naglasio je Petrović.