Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika „LD Medika“: SVE SE OBAVLJA KVALITETNO I BRZO

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika „LD Medika“ od početka godine u Loznici obavlja prethodne, periodične i sistematske preglede radnika, izdaje neophodna lekarska uverenja i pruža svim građanima konsultantske usluge brojnih lekara specijalista. Pregledi se kvalitetno obavljaju za jedan dan i na jednom mestu, što u Zavodu smatraju svojom prednošću u odnosu na državne ustanove.

1895
LD Medika Loznica

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika „LD Medika“ osnovan je 8. januara ove godine kao licencirana zdravstvena ustanova za dva sektora delatnosti – medicinu rada i specijalističke preglede i konsultacije u više medicinskih oblasti, a to su: opšta i interna medicina, kardiologija, endokrinologija, gastrologija, reumatologija, ginekologija, neuropsihijatrija i klinička psihologija.

– Da bismo otvorili jedan ovakav zavod, morali smo da ispunimo sve neophodne uslove koji se odnose na adekvatan prostor za svaku vrstu pregleda, da nabavimo neophodnu medicinsku opremu i obezbedimo odgovarajući kadar.

Savremena oprema i lekari supspecijalisti

– Nabavili smo svu dijagnostičku opremu, uključujući i savremene EKG i UZ aparate, jedan portabl ultrazvuk koji se koristi za kućne posete, aparat za testove opterećenja u kardiologiji, laboratorijsku opremu, a planiramo nabavku još nekih aparata.
Što se tiče lekara specijalista koji angažovanjem kod nas ostvaruju svoje pravo na dopunski rad, mislim da su to najelitniji supspecijalisti u ovom gradu – smatra direktor i vlasnik „LD Medike“ Dragoslav Lukić.

Pomoćnica direktora dr Slavica Jordevska, specijalista medicine rada, naglasila je da iako je reč o Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, ova ustanova brine o zdravlju svih građana kojima je neophodan pregled u samoj ustanovi ili u kućnim uslovima.

– Akcenat smo stavili na prethodne i periodične preglede radnika u cilju izdavanja neophodnih lekarskih uverenja za posao, a posebna pažnja se poklanja sistematskim pregledima zaposlenih koji su na radnim mestima sa povećanim rizikom. Pregledi se obavljaju po zahtevu radne organizacije u kojoj su radnici zaposleni i u terminima koji njima najviše odgovaraju, a za to im je potreban samo jedan dan – navela je Jordevska.

Svi pregledi i izdavanje lekarskih uverenja za jedan dan

Zavod za zdravstvenu zaštitu „LD Medika“ obavlja sve neophodne preglede i za lekarska uverenja koja su neophodna stanovništvu, ne samo radnicima, poput izdavanja uverenja za vozače i produženja njihovog trajanja. Jordevska je podsetila na obavezu profesionalnih vozača da svake tri godine obavljaju periodične preglede. Takođe, u ovoj ustanovi građani mogu dobiti i uverenja za posedovanje i nošenje oružja.

– Radimo i preglede za lekarska uverenja koja su neophodna moreplovcima. Tu su i obavezni pregledi i lekarska uverenja za đake i studente prilikom upisa u srednju školu, odnosno na fakultet. Za osobe koje su angažovane preko Centra za socijalni rad izdajemo lekarska uverenja za hraniteljstvo, starateljstvo ili za usvajanje deteta.

U poslednje vreme su sve više aktuelna uverenja za dvojno državljanstvo, a angažovani smo i na obuci iz prve pomoći kako za buduće vozače, tako i za zaposlene, jer su preduzeća u zakonskoj obavezi da imaju određen broj radnika obučen u oblasti prve pomoći – navela je pomoćnica direktora „LD Medike“.

Ekspeditivnost i brzina rada su prednosti „LD Medike“

Jordevska je navela da izlaze u susret potrebama svih onih kojima su neophodne konsultantske usluge u kućnim uslovima, ukoliko su nepokretni ili teško pokretni, kao i onima koji žele da sačuvaju privatnost kada je reč o pregledima psihijatra, neurologa ili psihologa.

Dragoslav Lukic - LD Medika
Dragoslav Lukić. Foto: Lotel Media Group

– Na teren izlaze specijalisti sa svom neophodnom opremom koja je potrebna, pa i sa mobilnim portabl ultrazvukom. Prednost rada našeg Zavoda za zdravstvenu zaštitu u odnosu na državne ustanove je ekspeditivnost i brzina lekarske usluge, a kod izdavanja lekarskih uverenja mogu da kažem da smo tri puta brži nego državni sektor. Razlog je u tome što su članovi svih naših lekarskih komisija uvek prisutni u svojim ordinacijama, na jednom mestu, pa se pacijenti ne šetaju i ne gube vreme, već preglede obave za sat i po, a za to vreme stižu i rezultati laboratorijskih analiza – naglasio je direktor „LD Medike“.
Lukić je napomenuo da su cene usluga koje njegov zavod naplaćuje niže nego u državnim ustanovama te vrste, jer kao privatnik mora da bude jeftiniji od konkurencije kako bi pridobio pacijente.

– Prijatno sam iznenađen velikim interesovanjem građana za zdravstvene usluge u Zavodu „LD Medika“ iako su godinama navikli na Službu medicine rada u Domu zdravlja, jer i sam idem tamo i imam izabranog lekara. Razlog je sigurno kvalitet usluge naših vrhunskih stručnjaka – rekao je Lukić za „Loznički nedeljnik“.

– Zavod još uvek ne može građanima da pruža usluge izabranog lekara jer nemamo sklopljen ugovor sa RFZO, osim u slučajevima kada je osoba strani osiguranik, a ta druga država ima potpisanu konvenciju u oblasti zdravstvene zaštite sa Srbijom, pa u tom slučaju pacijent može koristiti i naše usluge – navela je Jordevska.

ZAKAZIVANJE PREGLEDA TELEFONOM

Pomoćnica direktora „LD Medike“ navela je da se sva uverenja za lične potrebe u oblasti medicine rada plaćaju, a o njihovoj ceni, kao i ceni specijalističkih pregleda, zainteresovani građani mogu se informisati telefonom prilikom zakazivanja pregleda na brojeve: 015/893-592 i 064/647-55 -43.

ZAVOD U CENTRU GRADA

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika se nalazi u centru Loznice, na Trgu Vuka Karadžića broj 17, iznad nekadašnje prodavnice „Borovo“.
Usluge se pružaju svakog radnog dana od 7 do 21 sat, subotom do 15 časova. Bez obzira na radno vreme, kažu da nikada neće odbiti nijednog pacijenta ukoliko mu je pregled hitno potreban u ordinaciji ili kućnim uslovima i tokom vikenda.

VANSTANDARDNE USLUGE ZA SVE ZAINTERESOVANE FIRME

U Zavodu „LD Medika“ pružaju i vanstandardne usluge na zahtev preduzetnika koji žele da svojim radnicima obezbede brze sistematske preglede, a među prvima na saradnju sa Zavodom opredelilo se osiguravajuće društvo „Dunav“. Prema rečima direktora Lukića, prethodne i periodične preglede uglavnom obavljaju organizovano radnici privatnih firmi.

ZAVOD ZA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU SA LICENCOM

Vlasnik „LD Medike“ Dragoslav Lukić podsetio je da je njegova firma bila prva u Mačvanskom okrugu sa licencom za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu, zahvaljujući svom Institutu koji je ranijih godina pripremao upute za prethodne i periodične preglede radnika u domovima zdravlja, a sada ih sami obavljaju u svom Zavodu za zdravstvenu zaštitu u Loznici.