Đaci čuvaju sela

Nadležni odlučili da sačuvaju postojeću mrežu škola. Da li će privredni preporod podići i natalitet

913
Đaci čuvaju loznička sela
Izdvojeno odeljenje OŠ "Dositej Obradović" u Runjanima / Foto V. Mitrić

Pomoćnik gradonačelnika Loznice i profesor Ljubinko Đokić kaže da je lokalna samouprava definitivno odlučila da – uprkos tome što se broj đaka, naročito po selima, poslednjih nekoliko godina osetno smanjio – sačuva postojeću mrežu škola.

– Dok je ijednog đaka, ne samo da se neće gasiti škole, već ni njihova izdvojenja odeljenja – poručuje Đokić. – Najteža situacija će biti u Cikotama i Borini, gde neće biti nijednog prvačića, ali ima učenika drugog, trećeg i četvrtog razreda. Istovremeno, u gradskim školama je situacija neuporedivo bolja i najviše đaka ima u OŠ „Kadinjača“ koju, računajući i izvojeno odeljenje u Lozničkom Polju, pohađa 111 učenika.

Ipak, u nekim gradskim, ali i seoskim školama će zbog manjeg broja mališana biti ugašena neka odeljenja, pa postoji mogućnost da učitelji koji godinama rade na određeno ostanu bez posla. Naravno, sve će zavisiti od toga kako će prosvetne vlasti pristupiti rešavanju ovog potencijalnog problema, ali je izgleda neminovno da smanjenje broja đaka stvara tehnološki višak.

Bez prvaka, tako, ostaju izdvojena odeljenja škola u Gornjoj Borini, Donjim Nedeljicama, Paskovcu, Jarebicama, Milini i Ribarici.

– Otvaranjem novih radnih mesta, što je sasvim izvesno, i raznim podsticajima za mlade bračne parove, ali i za sve druge koji se odluče za život na selu, verujemo da ćemo i tamo gde dece nema stvoriti uslove za odvijanje nastave u svim razredima – nastavlja Đokić. – I meštani nam ukazuju na to da bi bilo tužno da nam na početku 21. veka izumru škole, pa nismo mogli da donesemo drugačiju odluku, uprkos tome što bi umrežavanjem verovatno rešili problem. To je, možda, realno iz administrativnog ugla, ali nije praktično za stvarni život ovdašnjih ljudi.

U lozničkom kraju, inače, ima 14 osnovnih, sa 29 područnih škola, a tu su i četiri srednje i jedna muzička. Ukupno, reč je o 9.200 učenika – 6.180 osnovaca i 3.020 srednjoškolaca.

TRŠIĆ KAO UZOR

VUKOVA spomen-škola u Tršiću, rodnom selu Vuka Stefanovića Karadžića, koji se smatra ocem srpske pismenosti i kulture, ima 90 đaka i sva odeljenja – od prvog do osmog razreda – što ohrabruje i meštane iz drugih sela.