Lagator na ceni

Kada je lokalna samouprava u Loznici pre desetak godina na uzvišenju iznad grada, ka Valjevu, ponudila placeve za gradnju stambeno--poslovnih objekata, malo ko je bio spreman da investira na Lagatoru.

3299
Stanovi na Lagatoru na ceni
Foto: V. Mitrić

Za nekadašnje imanje Vuka Stefanovića Karadžića, koje je decenijama služilo kao vašarište i stočna pijaca zainteresovala se jedino sada već čuvena firma „Gradeks“, i to joj se višestruko isplatilo. Jer, priključili su se i drugi, pa je „nikao“ čitav novi grad – sa kompletnom infrastrukturom, te obdaništem, crkvom, sportskim centrom sa bazenima, trgovinskim objektima…

– Da smo znali kakav će preporod doživeti Lagator, ne bismo prodavali placeve za individualnu stambenu izgradnju – priznaje gradonačelnik, Loznice Vidoje Petrović i kaže da cena stanova raste, baš kao i potražnja.

Pritom, cena novih kvadrata u ovom delu grada iznosi 660 evra i samo je za stotinu viša od one u starom jezgru Loznice. Pritom, troškovi za lokaciju su na Lagatoru čak 14 puta manji – samo deset naspram 140 evra za kvadratni metar placa.

– Samo petnaestak minuta od centra Loznice, ovde sve blista, ali je malo ljudi useljeno u već prodate stanove – kaže Aleksandar Lečić, koji je dugo u građevinskom biznisu. – Vlasnici verovatno žive u inostranstvu ili okolnim mestima, a jedna starina iz Krupnja koja je dugo živela u inostranstvu se odlučila da pazari čak sedam stanova i tako najbolje sačuva kapital.

Saznajemo i da za izgradnju kvadrata stana investitoru ovde treba najviše 370 evra, a konačnu cenu povećavaju ne samo projektovana zarada, već i razne dažbine – poput naknade za lokacijsku dozvolu i komunalno uređenje, na primer – koje su ne malo poskupele.

Istovremeno, za kvadrat novog stana u šest kilometara udaljenoj Banji Koviljači treba izdvojiti oko 800 evra, što svedoči o perspektivnosti ovog turističkog mesta i lečilišta. Cene su „skočile“ i u susednom Krupnju, na 660 evra, dok su u Šapcu i novi, ali i stari stanovi za oko 200 evra skuplji nego u Loznici.