SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U LOZNICI: Najviše interesovanja za MINT i ADIENT

Loznički Sajam zapošljavanja okupio bitne aktere, prvenstveno poslodavce i tražioce zaposlenja, koji su u međusobnom direktnom kontaktu imali priliku da se predstave jedni drugima. Dolazak stranih investitora na lokalno tržište rada biće značajan faktor i zamajac privrednog razvoja Loznice i okolnih opština.

2448

Na proteklom Sajmu zapošljavanja u Loznici, koji je posetilo oko hiljadu lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), 38 ovdašnjih poslodavaca oglasilo je ukupno 397 slobodnih radnih mesta, a najveće interesovanje iskazano je za dva velika strana investitora iz oblasti automobilske industrije – kineski „Mint“ i belgijsko-američki „Adient“.

Kako je za naš list rekla direktorka filijale NSZ u Loznici Dragana Simić, Sajam zapošljavanja je bio prilika da se na jednom mestu okupe svi bitni akteri koji imaju važnu ulogu na lokalnom tržištu rada, pre svega poslodavci i tražioci zaposlenja koji su se u međusobnom direktnom kontaktu predstavili jedni drugima.

– Posle Sajma zapošljavanja i prvog ostvarenog kontakta sa potencijalnim kandidatima koje planiraju da angažuju, poslodavci vrše i dodatne selekcije, pozivaju kandidate na razgovor i obavljaju dodatne intervjue, a vrlo bitan faktor koji utiče na formiranje tržišta rada su i institucije lokalne samouprave – objasnila je Simićeva.

Prema njenim rečima, poslodavci su zadovoljni odzivom kandidata, a opšti utisak je da su kandidati došli pripremljeni i u dovoljnom broju za organizovanje narednog kruga razgovora.

Kako je istakla, najveće interesovanje izazvala su dva velika strana investitora iz oblasti automobilske industrije, „Mint“ i „Adient“, te da su uz napore institucija grada, gradskih timova, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije stvoreni uslovi da te kompanije dođu na lokalno tržište, što će predstavljati značajan zamajac privrednog razvoja Loznice i okolnih opština.

– Kompanija „Adient“ uveliko posluje u Banji Koviljači i trenutno angažuje više od 370 radnika. Intenzivnije zapošljavanje predstoji kada bude završena izgradnja fabrike – rekla je Simićeva.

Precizirala je da je kompanija „Mint“ na lozničkom Sajmu zapošljavanja oglasila 19 pozicija za 60 radnih mesta od operatera u proizvodnji do visokoobrazovanog menadžerskog kadra, a da je jedan od bitnih uslova i zahteva za konkurisanje na te pozicije bilo poznavanje konverzacijskog nivoa engleskog jezika.

Izabrana grupa radnika ići će na prvu obuku u Kinu, a po povratku će svoja znanja preneti na novoangažovane radnike.

Ranije je najavljeno da će te dve kompanije u Loznici u narednih nekoliko godina uposliti ukupno oko 2500 ljudi.

Na Sajmu zapošljavanja su najbrojniji bili domaći poslodavci iz oblasti proizvodnje, uslužnih delatnosti i osiguravajućih kuća, kao i poslodavci iz domena tekstilne, drvne i prehrambene industrije, građevinarstva, elektrousluga, ugostiteljstva i turizma.

Nezaposlenim licima tom prilikom ponuđen je širok spektar zanimanja u skladu sa delatnošću firmi i potrebama tržišta rada, kao i obrazovnim profilima i stepenom stručne spreme kandidata.