SUSRET SA JANKOM VUJINOVIĆEM: „Rado se vraćam u rodni kraj!“

Istaknuti književnik Janko Vujinović objavio dve nove knjige, zbirku pesama „Raspuklina tragovi“ i zbornik radova pod nazivom „Unutrašnje putovanje Janka Vujinovića“. Premijerno predstavljanje zbornika bilo u Biblioteci Vukovog zavičaja u Loznici, a predstoje promocije u Tronoši, Tršiću i u Beogradu.

461

Povodom Svetskog dana knjige poznati književnik i naš zavičajni pisac Janko Vujinović gostovao je u Biblioteci Vukovog zavičaja u Loznici i tom prilikom je publici predstavio svoja dva nova dela i istakao da gde god da se nalazi, uvek piše i govori o zavičaju.

Kako je rekao u razgovoru za „Loznički nedeljnik“, iako retko piše pesme jer se proteklih decenija ostvario pre svega kao prozni pisac i pripovedač, jedna od najnovijih knjiga koju je predstavio jeste zbirka pesama pod nazivom „Raspuklina tragovi“.

Naglasio je da su pesme objedinjene u knjizi najčešće nastajale na njegovim putovanjima, između proznih odlomaka, delova romana i pripovedaka i da je sakupio dovoljan broj kako bi bile objavljene.

Svoje životno iskustvo sakupio je u pesničku knjigu koja je, kako je istakao, obogaćena i predivnim crtežima poznatog Lozničanina, akademika Miće Popovića.

Stihovi u knjizi već su izazvali pažnju književnih kritičara, a dodao je i da je napisano nekoliko književnih kritika koje će uskoro biti i objavljene.

Na pitanje koja je razlika između njegove najnovije knjige pesama i prve pod nazivom „Mukla raspuklina“ naš sagovornik je istakao da se razlikuju u velikoj meri.

– Delo „Mukla raspuklina“, koje je objavljeno 1973. godine, nastalo je na nekim drugačijim izvorima u odnosu na novu knjigu koja je zbirka sakupljenih pesama koje su nastajale kroz vreme – objasnio je Vujinović i potvrdio reči pisca pogovara Dušana Stojkovića da uglavnom pesme piše onda kada ga nešto iznutra nagna na to i kada mora.

Neke od pesama objavio je najpre u Poljskoj, u vreme dok je radio kao lektor i viši predavač na Katedri za južnu slavistiku na Univerzitetu u Lođu; određen broj pesama objavio je i na nemačkom jeziku, a uglavnom su svojevremeno sve svoje mesto nalazile u raznim časopisima i književnim novinama.

Druga knjiga koju je Vujinović krajem prošlog meseca premijerno predstavio u Loznici bio je zbornik radova pod nazivom „Unutrašnje putovanje Janka Vujinovića“ – radovi nastali na okruglom stolu održanom u junu 2017. godine u manastiru Tronoši.

Vujinović je naveo da zbornik objedinjuje radove ukupno 22 autora, uglavnom univerzitetskih profesora, kritičara i pisaca iz Srbije, Republike Srpske i Poljske, a tu je i njegov autorski tekst koji govori o lozničkom kraju.

– Nastojaćemo da tokom juna knjigu promovišemo i u manastiru u kojem je nastala, verovatno i u Obrazovno-kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću, a uskoro će biti predstavljena i u Vukovoj zadužbini u Beogradu – istakao je Vujinović.

On je naglasio da gde god da je, uvek piše o zavičaju.

– Čak sam i u Poljskoj svojim studentima najlepše priče ispričao o ovim krajevima. Neke od svojih studenata sam dovodio u Tronošu, Tršić, ali i u Guču na Sabor trubača, kao i u Beograd – kazao je.

Prema Vujinovićevim rečima, u njegovim književnim ostvarenjima najviše je zastupljena istorija i etnologija.

– Sticajem životnih okolnosti pomerao sam se kroz prostor, ali odsjaj ovih nebesa i događaja uvek je bio prisutan u mojoj prozi, a naročito u romanima. Većina mojih romana i pripovedaka nastali su o ovim krajevima. Zavičaj je uvek tu i ma koliko se ja odmicao od njega, on je uz mene i ne napušta me, a i ja mu se vraćam – zaključio je Vujinović.