Putujuća izložba tri sprska fotografa pred Lozničanima

U Galeriji „Mića Popović i Vera Božičković Popović“ otvorena izložba fotografija čiji su autori Tomislav Peternek, Igor Mandić i Goran Kukić. Poznati srpski fotografi na 23. putujućoj izložbi prikazali fotografije sa svojih putovanja.

169
putujuca-izlozba-tri-sprska-fotografa-pred-loznicanima

U organizaciji lozničkog Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ (CZK), u Stalnoj postavci slika „Mića Popović i Vera Božičković Popović“ priređena je izložba fotografija pod nazivom „Putovanja tri objektiva“, kojom su deo svog stvaralaštva predstavila trojica poznatih srpskih fotografa: Tomislav Peternek, Igor Mandić i Goran Kukić.

Izloženo je oko 60 fotografija nastalih na putovanjima širom sveta na kojima su autori svojim objektivima beležili ljude, različita mesta i događaje, prikazujući svojim „svetlopisanjima“ različite stilove.

Namera autora izložbe koja putuje Srbijom jeste da se ljudi bolje upoznaju sa fotografijom kao vidom komunikacije koji oplemenjuje i motivacija da se više posvete ovom mediju, da organizuju foto-klubove i organizuju izložbe u svojim sredinama.

Sa Peternekovim fotografskim stvaralaštvom ovdašnja publika susrela se još 2012. godine, kada je prvi puta izlagao u Loznici. Taj majstor fotografije izlaže od 1954. godine, a ceo svoj život, kako je rekao, posvetio je fotografiji i jedinoj temi – životu.

On je pre svega novinski fotograf, koji je uređivao fotografije u mnogim publikacijama, poput NIN-a, u kojem je objavio 700 naslovnih strana, a na izložbi otvorenoj prošle sedmice prikazao je deo svog fotografskog rada nastalog tokom boravka u Americi, kojim je izneo svoje viđenje te zemlje.

– Mi smo kolege i sastajemo se u jednoj kafani u Beogradu ponedeljkom, sredom i petkom. Svi imamo mnogo samostalnih i kolektivnih izložbi i razmišljali smo šta da uradimo da malo promenimo stvar i da to ne bude samo Beograd i veliki gradovi – rekao je Peternek.

Kako je objasnio, njih trojica su došli na ideju da naprave izložbu „Putujuća tri objektiva“.

– Ideja je bila da kad god nam se neko javi i pozove nas, mi dođemo, i to bez ikakvih troškova za onog ko nam je poziv uputio. Jednostavno gledamo da decentralizujemo kulturu jer zašto da to samo pripada Beogradu? Kultura pripada svim gradovima, svim mestima i selima –

– Razmišljali smo i o tome da ako nas pozovu u neku zadrugu da postavimo slike među džakove, dopremo i do meštana sela da i oni pogledaju izložbu jer imaju ista prava kao mi – rekao je Peternek, inače nekadašnji mentor na Jugoslovenskom institutu za novinarstvo, na kojem je uveo „obrazovanje za fotografe“, gde je, kako je rekao, „kroz njegove ruke“ prošlo oko 300 fotografa iz cele Jugoslavije koji su za zvanje fotografa polagali pred tročlanom komisijom.

Pored Peternikovih, Lozničani su u prilici da vide i fotografije Igora Mandića, na kojima je autor zabeležio trenutke sa različitih kontinenata od totalne pustinje do najnaseljenijih mesta u svetu, a Goran Kukić je prikazao reflekse u različitim izlozima širom Evrope.

Direktorka Centra za kulturu Snežana Nešković Simić rekla je na otvaranju izložbe da je fotografija medij koji nije u dovoljnoj meri bio zastupljen u našem gradu, izražavajući zadovoljstvo što je među prvim programima Centra u novoj sezoni upravo izložba umetničkih fotografija.

Putujuća izložba „Putovanja tri objektiva“ biće otvorena dve sedmice, a pred posetiocima je od 19. februara.