LOZNICA: Smanjen broj obolelih od virusa gripa

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Šapcu koji sprovodi nadzor i na teritoriji Loznice, posle porasta broja obolelih od gripa i oboljenja sličnih gripu do polovine februara, usledilo je smanjenje broja obolelih. Ukupan broj obolelih se od sredine februara smanjio sa 973 na 729.

149
loznica-smanjen-broj-obolelih-od-virusa-gripa

I podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ ukazuju na smanjenje intenziteta aktivnosti virusa gripa u celoj zemlji, što je u skladu sa oboljevanjem karakterističnim za ovaj period godine.

S obzirom da u Zavodu procenjuju da je broj obolelih i dalje veliki, ostale su na snazi predložene mere zabrane poseta bolničkim pacijentima, što se odnosi i na Opštu bolnicu u Loznici.

Iz lozničkog Doma zdravlja su saopštili da se u protekloj sedmici nadzora nad gripom stopa oboljevanja održava na istom nivou. Akutne respiratorne infekcije su u blagom porastu i to u starosnoj grupi od 5 do 14 godina.

Institut za virusologiju „Torlak“ potvrdio je tokom februara da na području šabačkog Zavoda za javno zdravlje cirkulišu virusi gripa A(H1) i A(H3).

Ipak, stručnjaci upozoravaju i dalje na neophodne mere prevencije koje su predložene stanovništvu i odnose se na izbegavanje većeg broja kontakata, provetravanje prostorija, pranje ruku toplom vodom i sapunom, kao i na adekvatnu ishranu i jačanje imuniteta.