7.5 C
Loznica
05:32 | 19.03.2024
Naslovna Vesti Kultura

Kultura

kultura, loznica, kulturna dešavanja u loznici, loznička kultura, lozničko pozorište, loznički bioskop, loznički muzej, kultura u loznici, kulturne manifestacije loznica, kulturni dogadjaji loznica

SUSRET SA JANKOM VUJINOVIĆEM: „Rado se vraćam u rodni kraj!“

Istaknuti književnik Janko Vujinović objavio dve nove knjige, zbirku pesama „Raspuklina tragovi“ i zbornik radova pod nazivom „Unutrašnje putovanje Janka Vujinovića“. Premijerno predstavljanje zbornika bilo u Biblioteci Vukovog zavičaja u Loznici, a predstoje promocije u Tronoši, Tršiću i u Beogradu.
SREDNJOŠKOLCI IZ ITALIJE POSETILI LOZNIČKE GIMNAZIJALCE: Mladi dele iste snove i želje

SREDNJOŠKOLCI IZ ITALIJE POSETILI LOZNIČKE GIMNAZIJALCE: Mladi dele iste snove i želje

Projekat razmene nastao sa ciljem da se stvori „most“, koji grade učenici svojom iskrenošću i otvorenog srca. Loznica i Kazalmađore saradnju ranije proširili na oblasti kulture i privrede i potpisali Povelju o bratimljenju.
Šarmantna Anđelka pred Lozničanima

Šarmantna Anđelka pred Lozničanima

U interaktivnoj savremenoj komediji Prpićeva prikazala svoj glumački talenat tumačeći ukupno 12 različitih likova. Programi „Sveta žena“ nastavljeni i tokom ove sedmice.
NACIONALNI DAN KNJIGE: Kaligrafija - nasledje i umetnost

NACIONALNI DAN KNJIGE: Kaligrafija – nasledje i umetnost

Organizovanjem kaligrafske radionice Biblioteka Vukovog zavičaja obeležila Nacionalni dan knjige. Umetnost lepog pisanja predstavljena lozničkim osnovcima.
Biblioteka Vukovog zavičaja priredila susret sa kustosom Srpske kuće na Krfu – LJubomirom Saramandićem

Biblioteka Vukovog zavičaja priredila susret sa kustosom Srpske kuće na Krfu – Ljubomirom Saramandićem

Prvi program u 2019. godini Biblioteka Vukovog zavičaja posvetila srpskom „Jerusalimu“, herojstvu, patriotizmu, nacionalnom ponosu i dostojanstvu. Počasni konzul i kustos „Srpske kuće“ na Krfu LJubomir Saramandić bio gost Lozničana.
TRŠIĆ: Međunarodni dan maternjeg jezika

TRŠIĆ: Međunarodni dan maternjeg jezika

Prigodan poetski kolaž ispred Vukove spomen-kuće priredili učenici lozničke gimnazije. Negovanje jezika i lepote govora od neprocenjivog značaja.
putujuca-izlozba-tri-sprska-fotografa-pred-loznicanima

Putujuća izložba tri sprska fotografa pred Lozničanima

U Galeriji „Mića Popović i Vera Božičković Popović“ otvorena izložba fotografija čiji su autori Tomislav Peternek, Igor Mandić i Goran Kukić. Poznati srpski fotografi na 23. putujućoj izložbi prikazali fotografije sa svojih putovanja.
Bojan Grujić Ljubovija

BOJAN GRUJIĆ: Akademski vajar u svetu ledenih skulptura

Najčešću inspiraciju za svoje radove Bojan Grujić pronalazi u slovenskoj mitologiji i istorijskim velikanima i događajima. Svoje znanje i iskustvo u ledenom rezbarenju planira da usmeri i na organizovanje festivala skulptura u snegu i ledu u našoj zemlji.
Muzej jezika i pisma Tršić

Muzej jezika i pisma u Tršiću – jedini u Srbiji: JEZIK ŽIV I U...

Ova godina posvećena ugroženim jezicima malih zajednica kojima preti nestajanje, a naš Muzej jezika i pisma svojim programima ukazaće na položaj srpskog jezika, njegov značaj i potrebu da se neguje i očuva. Posebna pažnja u radu biće posvećena usmenoj komunikaciji.
svetosavska-akademija-u-loznici-nezalazno-delo-srpskog-prosvetitelja

SVETOSAVSKA AKADEMIJA U LOZNICI: Nezalazno delo srpskog prosvetitelja

U Vukovom domu kulture, na Svetosavskoj akademiji, okupljenim predstavnicima gradskog rukovodstva, Eparhije šabačke, lozničkom sveštenstvu, kao i brojnim sugrađanima obratio se vladika šabački Lavrentije rekavši da je čast što proslavu svetosavskih praznika započinje u Loznici. Svetosavsku besedu održao kompozitor, ugledni akademik i naš sugrađanin Svetislav Božić.

Vremenska prognoza:

Loznica
overcast clouds
8.6 ° C
8.7 °
8 °
73 %
0.9kmh
100 %
Uto
10 °
Sre
13 °
Čet
17 °
Pet
13 °
Sub
14 °