TRŠIĆ: Međunarodni dan maternjeg jezika

Prigodan poetski kolaž ispred Vukove spomen-kuće priredili učenici lozničke gimnazije. Negovanje jezika i lepote govora od neprocenjivog značaja.

282
TRŠIĆ: Međunarodni dan maternjeg jezika

Prigodnim kulturnim programom u Tršiću obeležen je Međunarodni dan maternjeg jezika i sa praga Vukove spomen-kuće poslata je poruka o značaju očuvanja jezika, pisma i kulture naroda, uz istovremeno tolerisanje njihovih različitosti, kao i poruka o nemerljivom doprinosu koji je reformator srpskog jezika Vuk Karadžić dao duhovnom razvoju čovečanstva.

Direktorka Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice Snežana Nešković Simić rekla je tom prilikom da se programima obeležavanja Dana maternjeg jezika šalje jasna poruka o potrebi negovanja jezika i lepote govora, a naglasila je da bi žitelji Vukovog kraja trebalo da budu nosioci tih vrednosti.

Neškovićeva je navela da se tokom godine organizuju brojni programi u čast Vuka Karadžića počev od Đačkog Vukovog sabora, obeležavanja Dana Muzeja jezika i pisma, kao i Vukov sabor, a da je prošle godine obeležen i značajan jubilej – 200 godina od izlaska prvog izdanja Vukovog Srpskog rječnika.

– U tom smislu ostvarujemo i saradnju sa svim značajnim kulturnim institucijama u našoj zemlji, fakultetima, slavistima iz celog sveta, naučnicima, mladim naučnim radnicima i studentima – rekla je Snežana Nešković Simić.

Pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić rekao je proteklog četvrtka u Tršiću da se kroz jezik i njegovu upotrebu prelama celo društvo i vide njegove kako pozitivne tako i negativne osobine.

Prema njegovim rečima, ukoliko želimo da sačuvamo srpski jezik, potrebno je da brinemo o demografskoj slici društva kako se ne bi dogodilo da za 50 ili 100 godina mali broj ljudi govori našim jezikom.

– Nekada smo porodicu, tradiciju, običaje i državu branili oružjem, a danas, u eri interneta i društvenih mreža, osnovno je da branimo srpski jezik i ćirilicu – ukazao je Đokić.

Podsetio je da mladi iz Loznice, Srbije i dijaspore koji bi želeli da uče srpski jezik imaju tu mogućnost zahvaljujući Obrazovno-kulturnom centru „Vuk Karadžić“, a da je 2011. godine u Tršiću otvoren i Muzej jezika i pisma, gde je akcenat upravo na jeziku kao nematerijalnom prenosiocu kulturnog nasleđa.

– Naš nobelovac Ivo Andrić je rekao da ćemo Vuku podići najbolji i najlepši spomenik ukoliko gajimo ljubav prema srpskom jeziku – ukazao je Đokić i naglasio da je Tršić kolevka naše pismenosti, a da je Vukova spomen-kuća jedinstveni spomenik kulture.

Dan maternjeg jezika se u svetu obeležava od 2000. godine, a organizator programa u Tršiću, kao i svake godine, bio je Centar za kulturu „Vuk Karadžić“.

Prigodan poetski kolaž tom prilikom izveli su učenici lozničke Gimnazije „Vuk Karadžić“ zajedno sa profesorkom srpskog jezika Nevenom Mitrović.