SREDNJOŠKOLCI IZ ITALIJE POSETILI LOZNIČKE GIMNAZIJALCE: Mladi dele iste snove i želje

Projekat razmene nastao sa ciljem da se stvori „most“, koji grade učenici svojom iskrenošću i otvorenog srca. Loznica i Kazalmađore saradnju ranije proširili na oblasti kulture i privrede i potpisali Povelju o bratimljenju.

197
SREDNJOŠKOLCI IZ ITALIJE POSETILI LOZNIČKE GIMNAZIJALCE: Mladi dele iste snove i želje
Foto: Lotel Media Group

Negujući dugogodišnju tradiciju uzajamnih poseta mladih iz zbratimljenih gradova Loznice i Kazalmađorea, loznička Gimnazija „Vuk Karadžić“ ugostila je učenike iz tog grada u Italiji i predstavnike tamošnje Srednje škole „Đovani Romani“ i Humanitarne organizacije „Persona ambiente“.

– Naš program funkcioniše tako što jedne godine gosti iz Italije dolaze kod nas, a naredne mi idemo kod njih i tu tradiciju, čiji je cilj da se italijanski i srpski narod zbliže, negujemo petnaestak godina – rekao je za „Loznički nedeljnik“ profesor u lozničkoj gimnaziji Alehander Tomić.

– Začetnik ovog druženja, veliki humanista Umberto Kiarini iz organizacije „Persona ambiente“, imao je ideju da je Evropa jedna velika kuća i da smo svi mi u Evropi zapravo deo jedne velike porodice, a ovo je izuzetna prilika da đaci iz Loznice vide da njihovi vršnjaci iz Italije žive kao i oni, da imaju iste snove i želje i da je život u školi isti kao i ovde – naglasio je Tomić.

Predstavnik Humanitarne organizacije „Persona ambiente“ Tancio Soranji izrazio je zadovoljstvo što je ponovo među svojim prijateljima, a potom se zahvalio gradonačelniku Loznice Vidoju Petroviću na prijemu i toploj dobrodošlici, kao i direktoru lozničke gimnazije Darku Nestoroviću, učenicima i nastavnicima.

– Lepo je videti da izgradnja „mosta prijateljstva“ između Kazalmađorea i Loznice i dalje postoji. Projekat ove kulturne razmene nastao je upravo sa ciljem da se kreira ovakav „most“, koji grade učenici svojom iskrenošću i otvorenog srca, što je vremenom postalo simbol velike saradnje naših gradova – rekao je Soranji.

– Upoznao sam mnogu decu, neki od njih odlučili su i da studiraju italijanski jezik i zahvaljujući ovoj razmeni mogu da pronađu posao u Italiji nakon završetka studija – rekao je Soranji i dodao da kad god poseti Loznicu, primećuje da se ona menja nabolje.

Ove godine u razmeni su učestvovali dvadeset jedan učenik iz Italije i dvadeset dva loznička gimnazijalca, a u goste je došlo i šest profesora.

U okviru saradnje bratskih gradova, u Vukovom domu kulture izvedena je zajednička predstava pod nazivom „Vavilonska kula“, koju su pisali učenici sa svojim profesorima i ona je proces objedinjavanja dve kulture i dva jezika, a podršku u realizaciji predstave pružio je i loznički Centar za kulturu „Vuk Karadžić“.

Gosti iz Italije su prilikom ove posete Loznici obišli znamenitosti našeg kraja, kao i druge gradove u Srbiji.

Od 2005. godine do danas kroz ovaj projekat razmene prošlo je više od 600 italijanskih i srpskih učenika, u šta je bilo uključeno i mnogo porodica, a Loznica i Kazalmađore su tu svoju saradnju proširili na oblasti kulture i privrede i potpisali Povelju o bratimljenju.