NOVA ZBIRKA AFORIZAMA NENADA ĆORILIĆA: Kritički i humoristički osvrt na društvo

Zbirka aforizama „Mene ste našli“ obuhvata pogled na stvarnost i na svakodnevna dešavanja u raznim društvenim sferama. Ćorilićev savet za mlade aforističare je da dosta čitaju i izoštravaju kritički stav prema stvarnosti kako bi svoje misli mogli da oblikuju na pravi način.

555
NOVA ZBIRKA AFORIZAMA NENADA ĆORILIĆA: Kritički i humoristički osvrt na društvo
Foto: Lotel Media Group

Naš sugrađanin Nenad Ćorilić, poznati aforističar, objavio je novu samostalnu knjigu aforizama pod nazivom „Mene ste našli“, u kojoj je objedinio oko 300 satiričnih i humorističkih misli nastalih u protekle četiri godine, a kako je rekao u razgovoru za naš list, rad na zbirci nije bio težak s obzirom na to da mu je životna situacija pružala pregršt tema u kojima je pronalazio inspiraciju za pisanje.

Izdavač Ćorilićeve četvrte po redu samostalne zbirke aforizama je loznička Biblioteka Vukovog zavičaja, a knjiga, kako je istakao, obuhvata pogled na stvarnost, na dešavanja u vezi sa ljudima u raznim sferama života, od politike, sporta, ekonomije do međuljudskih odnosa i ljubavi…

– S obzirom na prirodu i formu aforizama, na njihov kritički stav prema društvu, najviše inspiracije za pisanje pronalazim u svakodnevnim dešavanjima, u raznim apsurdima koji nas godinama okružuju, a po svemu sudeći tako će biti i ubuduće – rekao je Ćorilić.

Objasnio je da aforizam, iako kratak po formi, nije jednostavno napisati i da je potrebno u tome steći iskustvo, kao i da aforizmi često zahtevaju doradu kako bi izgledali „onako kako treba“.

Za svoj stvaralački rad Ćorilić je često nagrađivan, a kako prema njegovom mišljenju gotovo svi stvaraoci s vremena na vreme upadnu u stvaralačke krize, nagrade mogu predstavljati i dodatni podsticaj da se nastavi sa ozbiljnim radom.

– Kada vidite da je vaš rad cenjen i kada neko o njemu da lep sud, dobijete i određenu vrstu obaveze da time nastavite kvalitetnije da se bavite – naglasio je on.

Nagradu „Vladimir Bulatović Vib“ (Vibovu nagradu), najznačajnije priznanje koje list „Politika“ dodeljuje mladim piscima za njihov doprinos u oblasti satire, Ćorilić je dobio 2015. godine, a izdvojio je i „Vitezovu nagradu“ za doprinos aforizmu za decu na Vitezovom festivalu, koji se održava u Beogradu, kao i nagradu „Satirično pero“, osvojenu na Međunarodnom festivalu humora i satire u Bijeljini.

Njegov savet za one koji bi želeli da se bave pisanjem aforizama i nastoje da budu kvalitetni i uspešni aforističari, jeste da što više posmatraju društvo i okolinu u kojoj žive i da izoštravaju kritički stav prema stvarnosti kako bi svoje misli mogli da oblikuju na pravi način.

– Neophodno je i da dosta čitaju i da se posvete proučavanju raznih književnih žanrova – savetuje Ćorilić.

Naš sagovornik uspešno piše aforizme više od 15 godina, a uporedo se bavi i pisanjem priča, što je, kako je ocenio, drugačija forma u kojoj obrađivanju raznih društvenih tema pristupa na ozbiljniji način.

DEO AFORIZAMA IZ ZBIRKE „MENE STE NAŠLI“

  • „Dosadila mi je popularnost! Molim da se to objavi u svim novinama“.
  • „Moja tašta je najbolja u zemlji. Bog da joj dušu prosti“.
  • „Ako vam budem nedostajao kad umrem, naći ćete me u biračkom spisku“.
  • „Većina političara su doktori. Leče komplekse“.