Ruska novinarka Tatjana Ribakova piše novu knjigu o Srbiji: NAŠA JELA SERVIRAĆE RUSIMA

Nakon rasprodatog tiraža knjige „Moja prelepa Srbija“, Tatjana Ribakova započela rad na novoj knjizi, svojevrsnom vodiču kroz srpsku kuhinju pod naslovom „Moja ukusna Srbija“. Veliko interesovanje Rusa za Srbiju, o kojoj malo znaju, kao i za nacionalnu srpsku kuhinju u kojoj Rusi obožavaju roštilj, a Ruskinje srpske slatkiše.

282
Tatyana Ribakova

Ruska novinarka u penziji Tatjana Ribakova, koja se pre četiri godine iz Moskve doselila u Srbiju i nastanila u Runjanima kod Loznice, nakon objavljene knjige „Moja prelepa Srbija“, najavila je i nastavak u kojem će pisati o srpskoj gastronomiji.

Očarana Srbijom, njenim prirodnim lepotama, kulturom, ljudima, običajima i kuhinjom, Ribakova je odlučila da zajedno sa svojom koleginicom novinarkom Jelenom Zelinski sve to čitaocima približi u obliku svojevrsnog turističkog vodiča kroz Srbiju, koji je osobena vizitkarta naše zemlje.

Knjiga je izazvala neočekivano veliko interesovanje Rusa, koji su na Moskovskom sajmu knjiga za samo sat vremena pokupovali čitav tiraž, a bila je i poklon srpskog predsednika Aleksandra Vučića ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Očigledno je za Srbiju povećano interesovanje Rusa, kojih je kao turista iz godine u godinu sve više, pri čemu se neki ovde i nastanjuju, a knjige kakva je „Moja prelepa Srbija“, koja na praktičan način uz mnoštvo fotografija ilustruje život u našoj zemlji, gotovo da nije bilo.

Posebnu pažnju u knjizi zaokuplja deo posvećen srpskoj kuhinji, u kojem su zastupljeni i recepti za jela koja se mogu pripremati i u Rusiji, među kojima deo oslikava i običaje vezane za srpske praznike. Putem knjige pred ruske čitaoce stigli su i recepti za pripremanje ajvara, teletine pod sačem, pljeskavica, čorbi, zatim sitnih kolača, vanilica, kao i soka od zove ili džema od šipka.

Prema rečima Ribakove, svi njeni prijatelji koje poznaje vole srpsku kuhinju, a mnogo ljudi iz Rusije piše joj putem društvenih mreža o tome da su spremali jela po tim receptima ocenjujući da su vrlo ukusna i raspituju se za nove kulinarske preporuke.

Veliko interesovanje ruskih čitalaca za srpsku kuhinju, kako je objasnila naša sagovornica, navelo ju je da počne da piše vodič za srpsku kuhinju, koji će nositi naziv „Moja ukusna Srbija“.

– U knjizi će se pored recepata nalaziti i istorijat srpske kuhinje, razlike u srpskoj kuhinji u različitim krajevima Srbije, kao i kalendar najvažnijih gastronomskih manifestacija u zemlji.

Pored toga, biće zastupljeni i neki tradicionalni običaji vezani za hranu i obedovanje, kao i oni vezani za praznike. Tako će, na primer, biti objašnjeno zašto Srbi piju kafu ili zašto imaju slani mladi sir jer je za Ruse to jako čudno pošto mi imamo slatki mladi sir. Biće zastupljeni i poznati srpski etno-restorani, kao i čuveni događaji vezani za hranu – rekla je Ribakova.

NEODOLJIVA KREMPITA

Sagovornica „Lozničkog nedeljnika“ je oduševljena srpskom kuhinjom, kao i svi njeni prijatelji koji su probali našu hranu. Kako je rekla, kada probaju srpsku hranu, naročito pljeskavice, muškarci iz Rusije ostavljaju srce u Srbiji, a ista situacija je sa ženama kada je reč o slatkišima. Što se Ribakove tiče, nakon što je probala krempite, kako je rekla, više ne može bez njih.