LOZNICA: Iranac Muhamed Bardahari prešao u PRAVOSLAVLJE

Iranac Muhamed Bardahari (45) stigao je u maju prošle godine sa suprugom u izbegličkoj koloni u Srbiju i posle samo sedam meseci odlučio je da promeni ime i veru i postane pravi Srbin!

1129
Crkva pokrova presvete Bogorodice Loznica
Crkva Pokrova presvete Bogorodice u Loznici

Muhamed je pre sedam dana prešao u pravoslavlje u Crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Loznici i uzeo ime Mihailo. U istoj crkvi uskoro će biti krštena i njegova supruga Atusa (35), ali i njihovo dete koje treba da se rodi u junu.

Simpatični Iranac kaže da se i u rodnom Teheranu interesovao za pravoslavlje, ali zbog strogih verskih zakona nije smeo ni da pomisli na napuštanje islama, zbog čega je odlučio da ode iz rodne zemlje. Sada se u Srbiji oseća kao slobodan čovek.

Mihailo kaže da se u Srbe i Srbiju odmah zaljubio i da nije imao dilemu da li će ostati da živi u našoj zemlji.

– Ja sam tek poslednjih dana ono što zaista jesam, hrišćanin, pravoslavac i slobodan čovek. Pobegao sam iz zemlje u kojoj vlada verska netolerancija, a ja sam se oduvek interesovao za drugu veru, za hrišćanstvo, konkretno za pravoslavlje. A Srbija je zemlja u kojoj se osećam i više nego slobodno. U svakom pogledu, pa i verski. Srbiju, njen narod i običaje čovek ne može da ne voli, tako da smo supruga i ja rešili da ostanemo da živimo u vašoj zemlji i da ovde podižemo dete, koje bi trebalo da nam se rodi u junu. Počeo sam i da učim srpski i nameravam da postanem pravi Srbin – kaže Muhamed koji sad insistira da ga zovu Mihailo.

On je u Iranu bio višestruki atletski šampion, a kasnije se bavio arheologijom i kaligrafijom. Za kuma je uzeo Lozničanina Slavišu Miletića s kojim se sprijateljio po dolasku u Srbiju.

– Na dan krštenja Mihailovoj supruzi je pozlilo, javile su se komplikacije sa trudnoćom, ali je ipak insistirao da se krsti. Bio mu je to motiv više. Rekao je da će sve biti u redu i da ću mu krstiti i ženu i dete – kaže Slaviša.

Miloš Petrović, sveštenik u Crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Loznici, koji je krstio Mihaila, kaže da nikada nije video čoveka tako odlučnog da prihvati pravoslavnu veru.

– Rekao mi je da je izučavao hrišćanstvo u Iranu zbog čega je čak bio u zatvoru. Odmah sam video da je u pitanju obrazovan čovek. Kad je stigao u prihvatni centar u Banji Koviljači odmah je otišao u crkvu i rekao da hoće da se krsti. A onda su ga poslali kod mene jer znam engleski – kaže otac Miloš.