GRADONAČELNIK PETROVIĆ O PROJEKTU „JADAR“: Poduhvat za novu stvarnost

– Projekat „Jadar“, koji podrazumeva eksploataciju novog minerala jadarita, prevazilazi okvire ovog dela Srbije – tvrdi Petrović. Lokalna zajednica očekuje početak eksploatacija jadarita u naredne dve-tri godine.

403
GRADONAČELNIK PETROVIĆ O PROJEKTU „JADAR“: Poduhvat za novu stvarnost

Projekat „Jadar“, koji podrazumeva eksploataciju novog minerala jadarita, iz koga se dobijaju pre svega litijum i bor, realizuje se dobrim ritmom, a Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, u čijoj okolini je jedno od tri najveća nalazišta jadarita na svetu, rekao je da se prostorni planovi i planska karta grada već uveliko prilagođavaju potrebama budućeg rudnika i fabrike za preradu litijuma.

– Cilj nam je da, pored poluproizvoda, imamo i gotov proizvod, što bi angažovalo još veći broj građana i, indirektno, privredna društva, a to bi se sigurno odrazilo na život ljudi ne samo ovog kraja, već i cele Srbije – kaže Petrović i dodaje da lokalna zajednica očekuje početak eksploatacije jadarita u naredne dve-tri godine.

– Projekat „Jadar“, koji podrazumeva eksploataciju novog minerala jadarita, prevazilazi okvire ovog dela Srbije – tvrdi Petrović, uveren da će taj „projekat veka“ dugoročno posmatrano biti snažan zamajac i razvoja Srbije i učestvovati u rastu BDP na nivou cele zemlje.

Gradonačelnik Loznice podseća da je i predsednik Republike u Davosu govorio o značaju ovog projekta, navedeno je u tekstu koji je Tanjug emitovao u nedelju.

– Uz eksploataciju minerala očekujemo i proizvodnju litijumskih baterija. Videćemo da li će se ići na to da u Loznicu ili u ovaj deo Srbije dođu investitori iz automobilskog sektora, koji bi proizvodili automobile i mašine, koje bi imale pogon na litijumske baterije – objašnjava on.

U slivu Jadra na obroncima Cera, kako je precizirao, nalazi se jedno od tri najveća nalazišta jadarita u svetu, uz ona u Čileu i Argentini.

Međunarodna rudarsko-metalska grupacija Rio Tinto do sada je uložila više od 130 miliona dolara u razvoj projekta „Jadar“, a ukoliko investicija bude odobrena, planirana izgradnja mogla bi da počne 2021. godine. Rezerve jadarita u nalazištu kod Loznice procenjene su na 136 miliona tona.

Dosadašnja istraživanja kompanije Rio Tinto potvrdila su da loznički kraj može da pokrije 10 odsto svetskih potreba za litijumom, koji je sadržan u novom mineralu jadaritu.

Projekat „Jadar“ podrazumeva i otvaranje rudnika tog retkog minerala. Odluka o tome biće doneta 2020. godine. Nadležni uporedo se tim projektom razvijaju i tehnologije za fabriku za njegovu preradu.

Jadarit je otkriven tek 2004. godine, u okviru terenskih radova, a 2007. priznat je kao novi mineral.

Sastav tog kriptonita otkrio je minerolog Kris Stenli, koji je sa stručnjacima iz Kanade proučavao materijal koji je stigao u London iz lozničkog rudnika.

– Kada sam video mineral, zamalo nisam pao sa stolice – izjavio je tada Stenli.

Taj, inače najlakši metal na planeti, ima široku lepezu primene u izradi proizvoda, od kojih se izdvajaju baterije za hibridna vozila i vozila na električni pogon.

Litijum se koristi u proizvodnji baterija koje napajaju vozila, računare, mobilne telefone i industrijske sisteme, kao i legura za avio-industriju.

Taj mineral ima široku primenu i u raketnoj industriji.

„Rio Tinto“ planira da konačnu investicionu odluku o početku gradnje rudnika i postrojenja za preradu donese 2020. godine. Ako se projekat nastavi, gradnja može početi iste godine, a prva proizvodnja, zasnovana na novoj tehnologiji obrade jadarita koju kompanija razvija, započela bi 2023. godine, navodi Rio Tinto.