Proslava jubileja Društva učitelja Loznice

Na obeležavanju 35 godina postojanja i rada Društva učitelja Loznice predstavljen Zbornik primera dobre učiteljske prakse. Društvo broji oko 200 članova sa teritorije grada Loznice i opština Mali Zvornik i Ljubovija.

178
Proslava jubileja Društva učitelja Loznice

Prigodnom svečanošću u Vukovom domu kulture u Loznici ovdašnje Društvo učitelja obeležilo je 35 godina svog postojanja i rada, a tom prilikom predstavljen je i Zbornik primera dobre učiteljske prakse, koji je namenjen sadašnjim i budućim učiteljima.

Kako je predsednik Društva Slaviša Pavlović rekao, Savez učitelja Srbije osnovan je 1982. godine, a prvo lokalno učiteljsko društvo u Srbiji bilo je Društvo učitelja u Loznici, koje je osnovano godinu dana kasnije (registrovano 1984. godine).

Prema Pavlovićevim rečima, pored svojih svakodnevnih aktivnosti u radu sa decom, kroz takav način organizovanja i druženja učitelji koji su članovi Društva imali su priliku da međusobno razmenjuju iskustva, kao i da se stručno usavršavaju.

Nedavno su, kako je istakao, izdali Zbornik primera dobre učiteljske prakse sa dosta interesantnih radova za sadašnje i za buduće učitelje, a na svečanosti upriličenoj proteklog petka poklonili su primerke ove knjige prisutnima u Vukovom domu kulture.

Pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić tom prilikom je naglasio da učitelji rade odgovoran i težak posao, koji zahteva stalno stručno usavršavanje, kao i da će ubuduće učenje biti lična odgovornost svakog pojedinca.

– Perspektivu će imati ona društva, organizacije, ljudi i pojedinci koji budu imali znanje da nadvladaju moćne sile kakve su brzina promena, složenost okruženja i nestabilnost vremena u kojem živimo, a grad Loznica će u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima činiti sve kako bi se što više novca izdvajalo za stručno usavršavanje profesora razredne nastave – istakao je Đokić.

Citirajući reči srpskog pisca Duška Radovića, Đokić je rekao: „Učitelj je stručan za sve predmete, a predmetni nastavnik samo za svoj predmet“.

U prigodnom programu posvećenom obeležavanju 35 godina postojanja i rada Društva učitelja Loznice nastupili su Lazar Radnić, učenik trećeg razreda gitare Muzičke škole „Vuk Karadžić“ i Petra Simić, učenica četvrtog razreda Osnovne škole „Jovan Cvijić“, koja je recitovala pesmu posvećenu učitelju.

Društvo učitelja Loznice broji oko 200 članova sa teritorije grada Loznice i opština Mali Zvornik i Ljubovija.