LOZNICA: Jačanje turističkih potencijala

Ulaganja u putnu infrastrukturu prema turističkim mestima, posebno Banji Koviljači i prilagođavanje planskih akata u cilju stvaranja boljih uslova za nove investitore na tim područjima – osmišljen doprinos unapređenju turizma. Efikasan rad javnih preduzeća i komunalne službe na održavanju prirodnih potencijala predstavlja deo redovne aktivnosti gradske vlasti na jačanju turističke ponude lozničkog kraja.

1028

Gradski menadžer Dejan Stalović rekao je za „Loznički nedeljnik“ da se rukovodstvo grada Loznice trudi da turističku sezonu produži na celu godinu, o čemu svedoče aktivnosti prethodnih godina koje karakterišu značajna infrastrukturna ulaganja, pre svega u našem nadaleko poznatom i uglednom zdravstveno-turističkom centru.

– Sve putne pravce prema Banji Koviljači smo potpuno rekonstruisali, urađena je glavna banjska ulica – „Ulica maršala Tita“, kao i parking u centru naselja.

– Posle posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića našem gradu i dogovora sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem, nastavljena su i značajna ulaganja od strane države. Podsetiću da je potpuno rekonstruisan put ka Gučevu, a obnovljen je i velelepni „Kur-salon“, što govori o značajnoj podršci i saradnji grada i državnih institucija – rekao je Stalović.

Stalović je za „Loznički nedeljnik“ dodao i da je Loznica radi stvaranja uslova za sve investitore koji će graditi nove hotele omogućila izmene određenih planskih akata, pa se, kako je najavio, u najskorije vreme može očekivati izgradnja jednog modernog hotela sa pet zvezdica, što će doprineti razvoju turizma u Banji Koviljači.

– Upravo izmenom planske dokumentacije mi smo stvorili uslove da privedemo kraju radove na ulici koja će spojiti centar Banje Koviljače sa obilaznim putem. Ostalo je da se od strane železnice otkloni par formalno-pravnih nedostataka, pa očekujemo da u najkraćem roku bude omogućen automatski pružni prelaz, što će bezbednost te ulice podići na najviši mogući nivo – naveo je gradski menadžer.

– Želim da istaknem da su za izgled banjskog parka zaslužna gradska javna preduzeća „Loznica razvoj“ i „Naš dom“. O tome govore i podaci da je samo tokom prošle godine u održavanje parka u Banji Koviljači uloženo 18 miliona dinara, dok je za sve ostale parkove u gradu počev od Loznice i Lešnice do Cera, Gučeva i Draginca, izdvojeno 26 miliona – naveo je Stalović.

On je dodao da su u Koviljači zasadili 260 novih stabala i 36.000 sadnica različitog cveća, a na svim ostalim parkovskim površinama oko 360 stabala i 26.000 sadnica.

– Sve su to primeri i pokazatelji da se zaista trudimo da Banja Koviljača izgleda lepo i da iz godine u godinu privlači sve veći broj turista, zato nastavljamo u tom smeru kako bi svaka naredna godina bila bolja od prethodne – rekao je gradski menadžer.

On je prokomentarisao i nedavnu najavu prodaje dva objekta HTP „Banja Koviljača“, preduzeća u stečaju, čiji je formalni vlasnik Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

– Agencija je oglasila javnu prodaju dva objekta tog preduzeća, dva hotela „Podrinje“ i „Gučevo“. Javno nadmetanje je 15. maja u Beogradu, a preuzimanje dokumentacije završeno je juče. U ime grada mogu da kažem da mi očekujemo da se već na prvoj licitaciji pojavi novi vlasnik, s obzirom na atraktivnost objekata i lokala, neko ko je spreman da uloži dosta u te objekte i na taj način značajno doprinese razvoju turizma u našem gradu i Banji Koviljači – zaključio je Stalović.