TURIZAM U LOZNICI: Raste broj domaćih i stranih gostiju

Broj posetilaca i noćenja na teritoriji grada Loznice iz godine u godinu sve veći. Sve veća ulaganja u turističku infrastrukturu daju i bolje rezultate.

258
Turizam Loznica boravišna taksa

Turizam je jedna od tri glavne grane privrednog razvoja Loznice, na čijem području su ove godine povećani smeštajni kapaciteti i broj posetilaca, a turistički poslenici grada ističu da su veoma zadovoljni ovogodišnjom turističkom sezonom.

Direktorka Turističke organizacije grada Loznice (TOGL) Snežana Perić rekla je da su ove godine smeštajni kapaciteti na teritoriji grada uvećani za tri nova objekta, što je, kako je istakla, ogroman doprinos razvoju turizma.

Ona je ocenila da je za ovdašnji turizam značajan početak rada Obrazovno-kulturnog centra „Vuk Karadžić“ u Tršiću, čiji su smeštajni kapaciteti 144 ležaja, što je, kako je naznačila, ogroman pomak, a pored njega, otvoreni su i hoteli sa tri zvezdice „MK“ i „Stobeks“ u Loznici.

– Pored novih smeštajnih kapaciteta, veliko je interesovanje privatne inicijative za apartmanski smeštaj, tako da imamo i veliki broj novih apartmana, najviše u Banji Koviljači – rekla je Perićeva.

Kako je ocenila, razvijaju se i naša etno-sela: „Sunčana reka“, „Gučevski vajati“ i „Tronoški vajati“, kao i konaci: „Milica“ i „Mišić“ u Tršiću, čiji su kapaciteti bili popunjeni tokom godine.

Prema njenim rečima, u toku ove u odnosu na isti period prošle godine, za četvrtinu je povećan promet ulaznica za etno-kompleks Vukove spomen-kuće u Tršiću, a primetila je i kako se povećalo interesovanje za za kontinentalni turizam, s naglaskom na vikend-destinacije, gde Loznica ima ogromne mogućnosti.

Ovde se u znatnoj meri razvio „aktivni“ turizam, što je, po mišljenju direktorke TOGL-a, rezultiralo sve većim brojem izletnika, a turisti opredeljeni za aktivan odmor imaju specifične potrebe, žele da prenoće i ručaju u prirodi i na taj način se stvaraju razlozi za razvoj ruralnog turizma.

– Mi na razvoju seoskog turizma dosta radimo i u toku prošle zime smo imali niz sastanaka i edukacija na temu kako unaprediti ruralni turizam na teritoriji grada i kako izaći u susret ljudima koji žele time da se bave. Zato su i rezultati tokom ove sezone izuzetno vidljivi – istakla je naša sagovornica.

Osnovni zadatak ovdašnje turističke organizacije je prvenstveno promocija turizma, a prema rečima Perićeve, ona je tokom čitave godine bila multimedijalna i obuhvatala je sva javna glasila, što nije merljivo, ali je vidljivo po većem broju turista.

Loznički turizam u brojkama

– Naša zvanična statistika ukazuje da je do kraja avgusta ove godine na teritoriji grada Loznice u svim objektima ostvareno 97.176 noćenja. Tokom čitave prošle godine ostvareno je ukupno 146.827 noćenja, što govori da se na dvanaestomesečnom nivou ostvari oko 150.000 noćenja – kaže direktorka Turističke organizacije grada Loznice Snežana Perić.

– Kada je reč o turistima iz inostranstva, ove godine do kraja avgusta u lozničkom kraju ostvareno je 21.123 noćenja stranaca, a 33.011 tokom cele prošle godine – precizirala je direktorka.

Boravišna taksa

U toku prošle godine, u budžetu grada od boravišne takse ostvareno je preko sedam miliona (7.267.130,72) dinara, a do 13. novembra ove godine preko šest i po miliona (6.653.700) dinara.

Na području Loznice turisti plaćaju boravišnu taksu koja iznosi 60 dinara po danu.

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.