O aktivnostima Turističke organizacije grada u 2018. godini: OBJEDINJENI TRADICIJA I SAVREMENOST

Loznica dobila aplikaciju koja putem interneta omogućava virtuelno razgledanje niza ovdašnjih kulturno-istorijskih znamenitosti i prirodnih lepota. Priređen niz raznovrsnih programa i manifestacija kako bi se što potpunije predstavila turistička obeležja grada.

171
Sajam turizma Loznica
Sajam turizma Loznica. Foto: Lotel Media Group

– Turistička organizacija grada Loznice tokom 2018. godine realizovala je niz manifestacija i programa koji su imali za cilj unapređenje turističkih resursa i promociju prirodnih blagodeti u lozničkom kraju – rekla je direktorka te ustanove Snežana Perić za „Loznički nedeljnik“.

Ona je ocenila da je zahvaljujući podršci rukovodstva grada i gradonačelnika, odličnoj saradnji sa drugim ustanovama i preduzećima, privredom i udruženjima građana na lokalnom i nacionalnom nivou, loznička turistička organizacija realizovala obimne aktivnosti, unapredila postojeće i dodala nove.

Kako je naglasila, posebno značajan rezultat rada predstavlja izrada aplikacije „Loznica iz vazduha 360 stepeni“, koji se može videti na internetu.

Snežana Perić, Turistička organizacija Loznice
Snežana Perić, Turistička organizacija Loznice. Foto: Lotel Media Group

Direktorka je objasnila da je grad snimljen iz vazduha sa sedam tačaka i sa 24 tačke sa zemlje, čime je omogućena virtuelna šetnja i obilazak najinteresantnijih ovdašnjih turističkih odredišta, dok od prošle godine posetioci virtuelno mogu da upoznaju i „Loznicu u malom“ sa celokupnom teritorijom grada.

Ona je ukazala da je zainteresovanima sada na raspolaganju i panoramsko razgledanje Loznice iz helikoptera, a kao jedan od posebnih i novih sadržaja u 2018. godini izdvojila je novoustanovljeni muzičko-scenski festival „Lila Lo“.

Lila Lo
„Lila Lo“

Reč je o narodnom običaju iz ovog kraja, takozvanom „lilanju“, koje je bilo podsticaj grupi mladih lozničkih akademskih umetnika da formira tim Lila Lo, koji je domaćin učesnicima iz desetak zemalja u okviru međunarodnog projekta čiji je cilj upoznavanje različitih kultura.

Od ostalih značajnih manifestacija koje je realizovala ovdašnja turistička organizacija, Perićeva je navela Sajam cveća u Banji Koviljači, Saborsko prelo u Tršiću, Kolo za Vuka, Priđi srcem, novogodišnji, osmomartovski i vaskršnji bazar, Pokreni točak zdravlja, Turistička patrola, Regionalni sajam meda, Izbor za najlepšeg kućnog ljubimca i Svetski dan deteta.

Direktorka je podsetila da su prošle godine bili i suorganizator niza ovdašnjih manifestacija i domaćin Konvencije evropskih karnevalskih gradova, ugostivši oko 150 učesnika iz preko 20 zemalja.

Loznički turistički poslenici organizovali su za Lozničane i raznovrsne muzičke događaje, među kojima su bili koncerti Marka Luisa, grupe La Banda, Apsolutno romantično, Fara Fanfara iz Portugala, grupe Izvor, lozničkog pijaniste Nikole Avramovića.

Priređeno je internacionalno veče klarineta i violončela, a nisu izostali ni nastupi polaznika kurseva gitare, baleta i orkestra harmonike.

Perićeva je podsetila da su u 2018. godini urađene i nove kolekcije suvenira pod nazivima „Kupatilo kralj Petar Prvi“, „Kur salon“, „Vuk“, „Uvijena azbuka“, „Azbuka i Paulje“, od kojih su neke nagrađene na međunarodnoj izložbi suvenira u Leskovcu.

Loznica iz vazduha
„Loznica iz vazduha“

Pored toga, kako je rekla, štampan je i nov promotivni materijal, urađen je promotivni video i spotovi koji su nagrađeni sa dva zlatna, jednim srebrnim i jednim bronzanim koferom, nagradama na Međunarodnoj izložbi turističkih publikacija u Kruševcu.

Predstavnici lozničke turističke organizacije su predstavljeni na sajmovima u Beogradu, Bijeljini, Rudom, Osečini, Krupnju, Malom Zvorniku, Nišu, Novom Sadu i Lukavcu, a imali su i nastupe na nacionalnim i lokalnim medijima kako bi približili turističke mogućnosti i ponudu lozničkog kraja.

Turistička organizacija grada je prošle godine bila i organizator edukacija: Digitalni ciklus gosta i prodajni levak gosta u turizmu, Obuka veza i zlatoveza, Preduzetništvo – moj izbor, Putem dobrog proizvoda, Prezentacija Erazmus+ programa.