Loznica na 41. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

Pod sloganom „Leto je bliže nego što mislite“, u Beogradu je danas počeo 41. Međunarodni sajam turizma. Pod nazivom „Turistička regija Podrinje“ zajedničko predstavljanje sa okolnim opštinama Ljubovija, Mali Zvornik i Krupanj, a Loznica akcentuje festival „LilaLo“.

141
Loznica na 41. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu
Štand Loznice na 41. Međunarodnom sajmu turizma. Foto: FB

Na 41. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji je otvoren danas na Beogradskom sajmu, turističke mogućnosti i ponudu našeg kraja predstavlja Turistička organizacija grada Loznice (TOGL), koja nastupa na zajedničkom štandu sa susednim opštinama Mali Zvornik, Krupanj i Ljubovija pod nazivom „Turistička regija Podrinje“.

– Samo mesto, povod i veličina štanda, koji obuhvata 150 metara kvadratnih, zaslužuju da budemo na najbolji način predstavljeni i povezani kako bismo u naš kraj privukli što više turista, a na nama je da se zajednički potrudimo da našu regiju Podrinje, za koju vlada veliko interesovanje kada je domaći turizam u pitanju, predstavimo što bolje – rekla je za „Loznički nedeljnik“ direktorka Turističke organizacije grada Loznice Snežana Perić.

Prema njenim rečima, u Strategiji razvoja turizma Republike Srbije do 2025. godine, naša regija je izdvojena kao značajna u okvirima turističke ponude države i u Turističkoj organizaciji grada Loznice su sledili upute nadležnog ministarstva prema kojima su krenuli u zajedničko regionalno predstavljanje.

Perićeva je dodala da je zajednički nastup na Sajmu turizma samo prvi korak u zajedničkom predstavljanju, koje će u toku ove godine biti i formalno ostvareno osnivanjem Turističke organizacije regije Podrinje.

– Prvi dan nastupa na Sajmu namenjen je za promociju muzičko-scenskog festivala „LilaLo“, pokrenutog 2018. godine u Loznici, koji afirmiše stvaralaštvo mladih, a povezuje tradicionalno i moderno, odnosno našu tradiciju prikazuje na jedan moderan način, što je trend u svetu – objasnila je Perićeva.

Predstavljanje festivala je svestrano, na štandu su posetiocima na raspolaganju majice, bedževi, nalepnice, brošure i minijaturne, ručno rađene lile-suveniri, pri čemu danas premijerno nastupa loznički kvartet „Uvertira“, a planiran je i nastup teatra „MIMART“.

Sutra, 22. februara, na sajamskoj bini biće promovisana nova knjiga u izdanju Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ pod nazivom „Banja Koviljača – prilozi za istoriju“ autorke Marije Šćekić Marković, kustoskinje Muzeja Jadra, a u programu će nastupiti i orkestar „Vožd“.

Prema rečima Perićeve, nastup na ovogodišnjem Sajmu turizma karakterisaće sveobuhvatna promocija lozničkog kraja sa kulturno-istorijskim nasleđem, planinama Cer i Gučevo, Banjom Koviljačom, rekom Drinom, Tršićem i Tronošom, a poseban akcenat biće stavljen na aktivni odmor, izletnički turizam i manifestacije za koje vlada najveće interesovanje turista. Pored toga, na Sajmu turizma biće predstavljen i projekat „Loznica iz vazduha“, jedinstven u Srbiji.

Sajam turizma u Beogradu trajaće do nedelje, 24. februara, a uz njega istovremeno se odvijaju još tri manifestacije: 10. Međunarodni sajam vina, 15. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA-OPREMA i 15. Sajam suvenira „Posetite Srbiju“.