PROJEKTI ZA NOVO LICE LOZNICE: Skrojeni po meri Lozničana

U četiri bloka na potezu između Bulevara Dositeja Obradovića i spomenika Vuku Karadžiću biće obezbeđeno novih 600 parking mesta. Budući centar okupljanja u gradu, gradska promenada, biće parkovska površina na potezu od Železničke stanice u Loznici do reke Štire, a očekuje se da će izrada projektne dokumentacije za njeno uređenje početi u ovoj godini.

337
PROJEKTI ZA NOVO LICE LOZNICE: Skrojeni po meri Lozničana
Dragana Jovanović. Foto: Lotel Media Group

Ove godine počeće izrada najvišeg planskog dokumenta koji se donosi na lokalnom nivou – Izmena i dopuna Prostornog plana grada Loznice, kao i Izmena i dopuna Plana detaljne regulacije zone 3 najvećeg gradskog naselja u izgradnji – Lagator, što će u toj oblasti predstavljati najveće i najznačajnije ovogodišnje investicije, uz poseban akcenat na rešavanju pitanja mirujućeg saobraćaja u gradu.

Urbanistkinja grada Loznice Dragana Jovanović rekla je za „Loznički nedeljnik“ da je u toku postupak javnih nabavki za izbor obrađivača za izradu tih planova, a u narednom periodu biće završena i izrada plana za jedini blok u centralnoj zoni grada koji nije obrađen detaljnom razradom – blok u kojem se nalazi Gimnazija „Vuk Karadžić“.

Prema njenim rečima, predstoji izrada niza planskih dokumenata poput plana za groblje u Tršiću, zatim planova vezanih za investicije u lozničkoj industrijskoj zoni i za izgradnju hotela u Banji Koviljači, kao i urbanističkih projekata za uređenje otvorenih blokova u centralnom delu grada.

Akcenat će, kako je istakla, ove godine biti na rešavanju pitanja mirujućeg saobraćaja, od izrade kompletne dokumentacije i obezbeđivanja dozvola do realizacije, a za sve vidove saobraćaja, u saradnji sa Saobraćajnim fakultetom iz Beograda, biće urađena saobraćajna studija koja će obuhvatiti i dinamički i mirujući saobraćaj.

– Ta studija će poslužiti za bolje sagledavanje budućih planskih i projektnih rešenja kada su u pitanju saobraćajni tokovi u gradu – objasnila je Jovanovićeva.

Prema njenim rečima, u četiri bloka na potezu između Bulevara Dositeja Obradovića i spomenika Vuku Karadžiću uz kompletno uređenje blokova, trebalo bi da se obezbedi novih 600 parking mesta, a vrednost te investicije, za koju su sredstva opredeljena iz gradskog budžeta, biće oko 43 miliona dinara.

– Izrada četiri urbanistička projekta za parkiranje koja će obuhvatiti blokove između Ulica Dragoljuba Popovića, Svetog Save, Đure Jakšića, Bulevara Lenjina i Bulevara Dositeja Obradovića, u završnoj je fazi. Slobodne zelene površine u ovim blokovima su trenutno prilično devastirane i neuređene, te je neophodno da se urede i dovedu u funkcionalno stanje – ukazala je Jovanovićeva.

Naglasila je da će na sličan način biti rešeno i parkiranje u Bulevaru Dositeja Obradovića, gde će s jedne strane biti obnovljen drvored, a sa druge, šire strane, biti zadržana zelena zona do objekata i dopunjena novim zelenim fondom.

Veliki i značajan projekat, kako je istakla, biće i rekonstrukcija Bulevara sa obostranim ukošenim parkiranjem, čime će ta ulica postati pogodna za korišćenje kao saobraćajnica sa četiri trake, što i jeste njena osnovna funkcija, a time će ujedno biti rešen i problem parkiranja u toj ulici.

Budući novi centar okupljanja u gradu, gradska promenada, biće parkovska površina na potezu od Železničke stanice u Loznici do reke Štire, a izrada projektne dokumentacije za njeno uređenje trebalo bi, prema rečima urbanistkinje, da počne u ovoj godini.

U pripremi je i Nacrt Plana detaljne regulacije za izgradnju brzog puta Loznica–Šabac, a nakon izrade Nacrta sledi javni uvid u trajanju od mesec dana, o čemu će građani, po obećanju Jovanovićeve, biti blagovremeno obavešteni.

NOVO OBDANIŠTE NA IDEALNOJ LOKACIJI

Kako je najavljeno, u Loznici će uskoro biti građeno novo obdanište, koje će moći da primi 270 mališana, što će u značajnoj meri doprineti smanjenju liste čekanja za upis dece u predškolsku ustanovu, a kako je gradska urbanistkinja rekla, reč je o investiciji Svetske banke.

Obdanište će, kako je objasnila, biti građeno na lokaciji kod Osnovne škole „Kadinjača“ u Lozničkom polju, gde će na prostoru sadašnjih terena biti odvojena parcela od oko 50 ari za izgradnju budućeg vrtića, dok će otvoreni sportski tereni biti izgrađeni na drugom delu parcele.

– Izabrana lokacija je idealna za novi vrtić s obzirom na to da neće biti potrebe da se izuzima zemljište. Parcela je dovoljno velika i za školu i za vrtić, a novi objekat bi opsluživao celo naselje Lozničko polje, koje važi za jedno od većih na području grada – navela je Jovanovićeva.