VLADAN ĆOSIĆ, direktor Poljosaveta: PLANOVI ZA DALJI RAZVOJ AGRARA

Za što bolje rezultate, uz Savetodavnu službu, mora biti uključen niz činilaca, pre svih u rad mora biti uključeno samo gazdinstvo sa svim njegovim članovima, kao i naučno-istraživačke organizacije. Poljoprivreda jeste razvojna šansa našeg kraja, ali da bi se to na pravi način ostvarilo, proizvođači prvo moraju da se udružuju jer se bez toga teško mogu ostvariti željeni rezultati.

62
VLADAN ĆOSIĆ, direktor Poljosaveta: PLANOVI ZA DALJI RAZVOJ AGRARA
Vladan Ćosić. Foto: TV Lotel

Poljoprivredna savetodavna stručna služba (PSSS) „Poljosavet“ u Loznici svojim delovanjem obuhvata područje našeg grada i opština Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik, na površini koja iznosi 81.199 hektara sa 113 naselja i ukupno 21.937 poljoprivrednih gazdinstava, a šta stoji iza pukih brojki, približio je direktor te službe Vladan Ćosić u razgovru za naš list.

– Interakcija između nas i poljoprivrednika mora da postoji, a ukazivanje na date probleme i davanje konkretnih rešenje naša je glavna uloga. Ipak, konačna odluka o tome da li će ponuđeni savet biti prihvaćen, uvek je na poljoprivrednom proizvođaču – objasnio je Ćosić.

– Međutim, da bi efekti rada PSSS bili još funkcionalniji i imali svoju pravu ulogu, mora biti uključeno još mnogo elemenata, pre svega se samo gazdinstvo sa svim njegovim članovima mora uključiti u rad, kao i naučno-istraživačke organizacije – rekao je Ćosić.

– Nezaobilazne su i prometne organizacije, banke, a izuzetno je važno, možda i najvažnije, uključivanje lokalnih samouprava i njihovih agrarnih politika pri čemu centralno mesto u tom poslu pripada nacionalnoj agrarnoj politici razvoja sela – precizirao je Ćosić.

On je objasnio da je to razlog što je Savetodavna služba u svom radu u 2018. godini poseban akcenat stavila na propagiranje mera i politike resornog ministarstva, ali i lokalnih samouprava na čijem području deluje, tako da zapravo svi zajedno oblikuju mere i aktivnosti koje podstiču oživljavanje sela.

– Iza nas je veliki broj predavanja i radionica koje smo organizovali u toku godine – rekao je direktor „Poljosaveta“ i dodao da su pomagali proizvođačima prilikom popunjavanja formulara i izrade biznis planova kako bi što lakše došli do sredstava bilo iz nacionalnih ili IPARD fondova za ruralni razvoj.

Kontrola plodnosti zemljišta

Prvi korak koji treba uraditi prilikom podizanja svakog zasada je kontrola plodnosti zemljišta, a loznička Stručna služba je samo ove godine u njenoj laboratoriji obavila preko 8000 analiza.

– Imajući u vidu da su naša zemljišta uglavnom kisela, ona traže popravke i korišćenje određenih mineralnih đubriva i zato je analiza zemljišta neophodna, a to smo uspešno obavljali prethodnih godina – ocenio je Ćosić.

– Da bismo unapredili taj posao, pre devet meseci smo započeli sa procesom akreditacije naše laboratorije, a ovih dana nadležnima podnosimo zvaničnu prijavu i verujem da ćemo do marta završiti sa procedurom – najavio je Ćosić.

Prema njegovim rečima, akreditacijom će loznička PSSS steći tehničku kompetentnost, biće verifikovana kao ustanova čiji su rezultati pouzdani, nepristrasni i pružaju sigurnost poljoprivrednim proizvođačima da je preporuka koju dobiju odobrena od strane sertifikacione kuće.

– Ušli smo u program laboratorijskih testova, prvo na nivou Srbije, gde smo sarađivali sa Institutom za primenu nuklearane energije i Institutom za krmno bilje iz Kruševca, u čemu smo imali odlične rezultate – naglasio je prvi čovek lozničkog „Poljosaveta“.

– Trenutno smo u programu međunarodne provere rezultata od strane organizacije koja kontroliše 2500 laboratorija iz 120 zemalja sveta i uspešno smo prošli oba kruga testiranja, što potvrđuje da smo i do sada posao analiza radili veoma dobro, imajući u vidu da smo uzorkovali zemljište iz cele Srbije – objasnio je Ćosić.

Pažljivo osmišljavanje predstojećih aktivnosti

– U 2019. godini naša služba nastaviće da radi jačim tempom, a trudićemo se i da saradnja sa lokalnim samoupravama bude još bolja, jer je to jedini način da se što efikasnije pomogne proizvođačima.
Da bismo odgovorili na sve zahteve i zadatke koje stavljamo pred sebe, morali smo pojačati našu ekipu sa još nekoliko mladih i stručnih ljudi koji će biti angažovani upravo na novim projektima osnaživanja sela i poljoprivrede – rekao je direktor lozničkog „Poljosaveta“.

Savremene tehnologije važne poljoprivredi

Na Desetom seminaru stručnih savetodavnih službi Srbije održanom sredinom decembra na Zlatiboru, sačinjen je presek rada u prethodnoj deceniji, a najvažniji zaključak sa tog skupa je da digitalizacija postaje neminovnost za buduću delatnost u poljoprivredi.

– Glavni zaključak seminara je da je digitalizacija poljoprivrede neminovna i da će proizvođači uskoro samo jednim klikom na mobilnom telefonu moći da dođu do bitnih informacija koje se tiču njihovog posla tako da savremena tehnologija mora naći svoje mesto u vremenu koje dolazi, ali će uloga savetodavaca i dalje biti presudna – ocenio je Ćosić.

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.