Prolećni radovi na njivama: ZAVRŠENA SETVA STOČNOG GRAŠKA

Zbog velikog sadržaja proteina i mogućnosti da ga stoka jede termički neobrađenog, jari stočni grašak sve više ulazi u setvenu strukturu lozničkog kraja. Lepo vreme sa dosta sunca omogućilo da se setva obavi kvalitetnije.

53
Prolećni radovi na njivama: ZAVRŠENA SETVA STOČNOG GRAŠKA

Zahvaljujući vremenskim prilikama u prethodnom periodu, ratari su ispoštovali optimalne rokove setve stočnog graška i na teritoriji grada Loznice i opština Krupanj, LJubovija i Mali Zvornik, planirane površine od 60 hektara posejane su u periodu od 20. februara do 15. marta.

Prema rečima Milenka Đurića, stručnjaka za ratarstvo iz lozničkog „Poljosaveta“, poljoprivrednici su na vreme pripremili zemljište, a lepo vreme sa dosta sunca omogućilo je i da se setva obavi kvalitetnije.

– Ratarima smo savetovali da nakon setve obave valjanje zemljišta da bi seme došlo u što bolji kontakt sa zemljištem. U lozničkom kraju grašak se seje i koristi isključivo kao zrno, a ne kao zelena stočna hrana i s obzirom na to da je posejan u roku, žetva se može očekivati već u junu – naveo je Đurić.

Kako je objasnio, na taj način zemljoradnicima se ostavlja mogućnost da nakon graška na istoj parceli poseju i kukuruz iz kasnije grupe zrenja i da u toku jedne vegetacije imaju dve žetve biljnih kultura koje su odlična stočna hrana.

Nakon setve graška, ratare očekuju i pripreme za najvažniji prolećni posao kojem se posvećuje posebna pažnja – setvu kukuruza.