PODSTICAJI U PČELARSKOJ PROIZVODNJI: Kako do subvencija po košnici?

Ovogodišnji podsticaji za pčelare iznose 720 dinara po košnici, a za organsko pčelarenje 1000 dinara. Obrazac zahteva se podnosi Upravi za agrarna plaćanja u periodu od 15. aprila do 31. maja.

161
PODSTICAJI U PČELARSKOJ PROIZVODNJI: Kako do subvencija po košnici?
Foto: Lotel Media Group

Ministarstvo poljoprivrede je poslednjih godina pčelarstvo prepoznalo kao granu poljoprivrede koja daje veliki doprinos srpskoj privredi i zato je u 2019. godini za podsticaje u toj oblasti izdvojeno 720 dinara po košnici, odnosno ukupno 590 miliona dinara.

Kako je za „Loznički nedeljnik“ rekao stručnjak za agroekonomiju iz lozničkog „Poljosaveta“ Živko Stefanović, da bi se ostvarili podsticaji, potrebno je da pravna, fizička lica ili preduzetnici budu upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, da su prijavljeni vrsta i broj životinja i izvršeno obeležavanje košnica u centralnoj bazi.

Prema njegovim rečima, pre podnošenja zahteva potrebno je ovlašćenom obeleživaču izvršiti redovno prijavljivanje stanja u pčelinjaku, a to se vrši dva puta godišnje u periodu od 1. do 31. aprila i od 1. do 31. oktobra.

On je naveo da se na osnovu prijavljenih podataka o broju košnica u centralnoj bazi obračunavaju i isplaćuju podsticaji, a oni se po košnici pčela dodeljuju najmanje za 30, a najviše za 200 registrovanih košnica.

– Prijava je veoma jednostavna, Upravi za agrarna plaćanja podnosi se samo obrazac zahteva za podsticaje po košnici za tekuću godinu, i to u terminu od 15. aprila do 31. maja. Obrazac se šalje na adresu Bulevar Kralja Aleksandra 84, 11050 Beograd – objasnio je Stefanović.

Ove godine pravo na podsticaje imaju i pčelari koji se bave organskom proizvodnjom, i to za najmanje deset košnica. Iznos podsticaja je 40 odsto veći u odnosu na konvencionalno pčelarstvo i on iznosi 1000 dinara po košnici. Maksimalan iznos podsticaja po korisniku je milion dinara.