OBNOVA registracije poljoprivrednih gazdinstava samo zbog PROMENE PODATAKA

Poljoprivredni proizvođači koji imaju registrovano gazdinstvo nisu u obavezi da u zakonskom roku od 1. marta do 31. aprila izvrše obnovu registracije. Uslov je da na gazdinstvu nije bilo promena.

213
Živko Stefanović
Živko Stefanović. Foto: Lotel Media Group

Nešto više od mesec dana nakon što je stupio na snagu Pravilnik o upisu i obnovi registracije poljoprivrednih gazdinstava, doneta je njegova izmena kojom je omogućeno već registrovanim gazdinstvima da nemaju obavezu obnavljanja registracije.

Stručnjak za agroekonomiju iz „Poljosaveta“ u Loznici Živko Stefanović rekao je za „Loznički nedeljnik“ da je jedina izmena novog pravilnika to da poljoprivrednici koji već imaju registrovano gazdinstvo nemaju obavezu da obnove registraciju, što su prema prethodnom pravilniku morali da urade.

– Obnova registracije gazdinstva obavezna je samo ako je nakon upisa u Registar došlo do promene upisanih podataka koji se odnose na zemljišni fond, osnov korišćenja zemljišta ili fond životinja – dodao je on.

Kako je objasnio, samo u slučaju da je došlo do nekih izmena na gazdinstvu, nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva mora izvršiti obnovu i prijaviti izmenu podataka u roku od 30 dana od dana nastanka te promene.

– Obavezno je prijaviti ako se promeni nosilac gazdinstva, broj članova, prebivalište nosioca gazdinstva, kao i ukoliko dođe do promene računa ili imena poslovne banke kod koje se račun gazdinstva vodi – napomenuo je Stefanović.

Prema novom Pravilniku, ukoliko poljoprivredno gazdinstvo ne obavi obnovu registracije ili prestane neki od uslova za upis, gazdinstvu se određuje pasivan status, a kao takvo nema pravo na državne subvencije ni po kom osnovu.

Zahtevi za obnovu registracije predaju se Upravi za trezor, a rok za njihovo podnošenje ostao je nepromenjen i traje od 1. marta do 31. aprila.