Pojava i lečenje malignih bolesti: PREVENCIJA IZUZETNO VAŽNA

106
Pojava i lečenje malignih bolesti PREVENCIJA IZUZETNO VAŽNA

U Loznici je tokom 2018. evidentirano ukupno 479 novoobolelih osoba sa karcinomom, što je u odnosu na godinu ranije povećanje za 87 obolelih.

Povodom Svetskog dana borbe protiv raka, koji je obeležen 4. februara, iz Odeljenja onkologije lozničke Opšte bolnice saopšteno i da je tokom januara ove godine registrovano još 19 osoba sa rakom u različitim regijama.

Najveći procenat malignih oboljenja u prošloj godini beležili su dermatolozi, koji su registrovali 181 novoobolelog sa rakom kože (za trećinu više nego 2017. godine), od kojih je 15 sa melanomom, najtežim oblikom, a tokom januara ove godine bilo je još osam novootkrivenih slučajeva.

Veliki broj novoobolelih je i u grupi maligniteta debelog creva i rektuma – 48, mokraćne bešike – 44 i dojke – 38… Rak prostate otkriven je kod 21 osobe, na plućima kod 20 pacijenata, na grliću materice kod 17 žena, a na bubrezima u 14 slučajeva.

Lekari naglašavaju da su redovna kontrola zdravlja, preventivni pregledi i prihvatanje poziva na skrining, uslov da se ova oboljenja na vreme otkriju, smanji incidenca oboljevanja i mortalitet.