Iz Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Banja Koviljača“: ŠIRENJE PROGRAMA LEČENJA I OPORAVKA

Istezanje kičme za cilj ima razmicanje kičmenih pršljenova stvaranjem i održavanjem negativnog pritiska unutar diskusa. Procedura bezbolna, a primena mehaničke sile na terapijskom stolu kompjuterski se kontroliše.

2176
Iz Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Banja Koviljača“ ŠIRENJE PROGRAMA LEČENJA I OPORAVKA
Foto: Lotel Media Group

Program lečenja i rehabilitacije u Specijalnoj bolnici u Banji Koviljači dopunjen je od početka ovog meseca metodom istezanja kičme uz kompjuterizovanu opremu, posebno korisnu osobama sa diskus hernijom, ali i sa drugim stanjima koje prati bol u kičmi.

O značaju primene nove metode govori i podatak iz lekarske prakse da 30–40 odsto pacijenata koji dolaze na preglede u fizijatrijske, ortopedske ili neurološke ordinacije, to čine zbog bolova u leđima. Žene češće usled bola u vratnom i ramenom pojasu, a muškarci u slabinsko-krsnom delu kičme, sa bolom koji se često širi niz nogu.

– Spinalna dekompresiona trakcija ili istezanje kičme za cilj ima razmicanje kičmenih pršljenova stvaranjem i održavanjem negativnog pritiska unutar diskusa, čime se oslobađaju koreni nerava koji izlaze iz kičmene moždine i redukuje potiskivanje struktura u samom kičmenom kanalu – rekao je za „Loznički nedeljnik“ fizijatar-reumatolog dr Zoran Grujić, pomoćnik direktora Specijalne bolnice.

Zoran Grujić Koviljača
Zoran Grujić. Foto: Lotel Media Group

– Primena ove metode dovodi do smanjenja intenziteta bola u leđima, ali terapija može povoljno da deluje i na glavobolju, vrtoglavicu i osećaj trnjenja i slabosti u šakama i stopalima, koji su često posledica diskus hernije, a ona je i najčešća indikacija za primenu ove metode – objasnio je on.

Procedura je bezbolna, a primena mehaničke sile na terapijskom stolu kompjuterski se kontroliše. Primenjuje se 10–20 dana, a može se kombinovati sa laserom ili drugim analgetskim ili relaksirajućim fizikalnim procedurama.

– Za tretman ovakvih stanja u Specijalnoj bolnici već pet godina koristimo autologni kondicionirani serum „ortokin“, a od pre dve godine i preparate kolagena. Svaka od ovih terapija ima indikaciju za pojedina stanja i dovodi do smanjenja tegoba i konačnog oporavka pacijenta – ukazao je Grujić.

Uslov za primenu metode istezanja kičme je dobro opšte zdravstveno stanje i nepostojanje kontraindikacija za njenu primenu. Zato se prethodno mora obaviti pregled magnetnom rezonancom, kao i specijalistički pregled lekara u Specijalnoj bolnici.

– Primena metode je komercijalna, nije prepoznata od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i pacijent plaća njenu primenu u iznosu od 1500 dinara. Najpre se moraju obaviti prethodni pregledi, a ukoliko se utvrdi da je moguće primeniti istezanje kičme, pacijentu se vrlo brzo zakazuje i termin – naveo je Grujić.