POGLEDI I MIŠLJENJA: Novogodišnja čestitka

116
POGLEDI I MIŠLJENJA: Novogodišnja čestitka
Novogodišnji izgled Ulice Jovana Cvijića. Foto: M. Lukić

Dragi čitaoci,

Svaka godina ima bar 365 lica. Sigurno je da nije baš svako osmehnuto, mnoga su kisela, razroka, turobna, namrštena i bleda. Zato često od naredne, nove godine očekujemo više uspeha i manje razočaranja, ali smo u tim željama uglavnom skoncentrisani na ono što nemamo. Ako. Prirodno je da čovek nastoji da zahvati što više od života, to stalno nastojanje je individualni pokretač, lični smisao, ali i progres čitavog društva. Međutim, ne treba olako shvatati ni ono što smo već postigli, stekli ili dobili!

Koliko je vas ove godine doživelo sreću roditeljstva, svejedno da li prvi, drugi ili, možda, četvrti put? Nije manje čarobno ako ste postali bake i deke, ujaci, tetke i stričevi. Vi ćete ovu godinu pamtiti i spominjati uglavnom jednom rečenicom „Rodila se Milica!“ ili „Rodio se Vuk!“. Ništa lepše nego kad svet postane bogatiji za novi par očiju, nov glas i novo biće. Zato je moja prva novogodišnja želja da sledeća godina donese više malih Lozničana i Lozničanki.

Setite se koliko je vas i vaših najbližih u toku 2018. osvojilo zaokruženo znanje i nove akademske titule! Radovati se sticanju diplome znači nazdraviti budućem doktoru, nastavniku, inženjeru, osmehnuti se društvu koje ima budućnost. Nadam se da će nova godina i godine pred nama doneti afirmaciju pravih vrednosti i stručnih ljudi, ali i da ćemo znanje koristiti onako kao što su ga koristili naši zemljaci Vuk i Cvijić, da njime čuvamo reč i granicu, da ne širimo samo sopstvene vidike nego i horizonte naše zemlje, da se znanjem utisnemo ne samo u lične uspomene, već i u kolektivno sećanje. Nije staromodno i nije prevaziđeno, samo takvo znanje donosi istinsku sreću, a ne prolazne, kratkoveke koristi.

Za doživljaj punoće života potrebno je potvrditi se radom. Velika je stvar ako ste se zaposlili ili dočekali da se deca (možda i unuci!) osamostale i počnu da zarađuju. Razume se nije svaki rad afirmativan, jedno je zarađivati za život, sasvim drugo raditi za egzistenciju i opstanak. Važno je da naseljenija industrijska zona u Loznici obećava veći izbor i najavljuje više mogućnosti. Konačno, dočekali smo da više radnih mesta nije puka želja već izvesnost i realnost.

Ako su vas mimoišle sve ove radosti, to ipak ne znači da niste bili srećni: ljubav i zdravlje, podrška prijatelja, porodična harmonija, dovoljne su katkad i za najširi osmeh, a kad u svetu devalviraju moralne vrednosti, to su najveća bogatstva.

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.