U Srbiji nije registrovana afrička kuga svinja: ZABRANJEN UVOZ IZ ZARAŽENIH PODRUČJA

Naredba o preduzimanju mera radi sprečavanja unošenja i širenja, suzbijanja i iskorenjavanja afričke kuge svinja u Republici Srbiji doneta 1. februara. Zabranjen uvoz živih domaćih i divljih svinja, mesa, proizvoda od mesa, kože, kao i sporednih proizvoda životinjskog porekla.

132
U Srbiji nije registrovana afrička kuga svinja ZABRANJEN UVOZ IZ ZARAŽENIH PODRUČJA
Foto: Lotel Media Group

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštila je da je afrička kuga svinja registrovana u Rumuniji, Ukrajini, Češkoj, Poljskoj i Bugarskoj, a da se u našoj zemlji sprovode mere koje treba da spreče unos ove opake bolesti.

U saopštenju je navedeno da je 1. februara doneta naredba o preduzimanju mera radi sprečavanja unošenja i širenja, suzbijanja i iskorenjavanja afričke kuge svinja u Republici Srbiji, koje se pre svega ogledaju u zabrani uvoza i prevoza pošiljki poreklom iz zaraženih područja.

Zabranjen je uvoz živih domaćih i divljih svinja, mesa, proizvoda od mesa, kože, kao i sporednih proizvoda životinjskog porekla, a određena su i područja visokog i umerenog rizika i u skladu sa tim sprovode se kontrolne, preventivne i restriktivne mere.

Afrička kuga svinja je zarazna bolest domaćih i divljih svinja, koja se veoma lako širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom i vodom, odećom i obućom, stajnjakom, glodarima, insektima.

Bolest se može javiti kod svinja svih starosnih kategorija, a prvi simptomi su gubitak apetita, potištenost, visoka temperatura, krvarenja po koži, otežano disanje, nesigurnost u hodu, kašljanje, povraćanje.

Veoma često životinje uginu i pre pojave prvih kliničkih simptoma bolesti, a nadležni naglašavaju da za ovo oboljenje ne postoji ni terapija, ni vakcina i da se u slučaju pojave bolesti preuzimaju radikalne mere uništenja zaraženih životinja.

Bolest napada isključivo domaće i divlje svinje, ne prelazi na druge životinje i čoveka. Kako leka nema, preventivne mere kao što su izbegavanje ishrane pomijama, dezinfekcija odeće i obuće, posebno nakon lova i kontakta sa divljim svinjama, ali i obavezno prijavljivanje svakog bolesnog ili uginulog grla veterinaru, jedino su što proizvođači mogu u ovom momentu da urade.