SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Proširena zona gradskog područja

Naseljena mesta Klupci, Baščeluci, Krajišnici, Lozničko Polje i Ploča, u skladu sa predloženom Inicijativom, pripašće naseljenom mestu Loznica, a naseljeno mesto Gornja Koviljača naseljenom mestu Banja Koviljača. Promenom katastarskog statusa tih naseljenih mesta njihovi građani neće imati dodatne finansijske obaveze u smislu plaćanja taksi i poreza.

284
SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Proširena zona gradskog područja

Skupština Grada Loznice je na svom redovnom zasedanju pokrenula Inicijativu za izmenu i dopunu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, kojom je predviđeno da ukupno šest naseljenih mesta sa područja Loznice postanu integralni deo naseljenog mesta Loznica i naseljenog mesta Loznica Grad, čime će biti prošireno gradsko jezgro.

Inicijativom je predviđeno da naseljena mesta Klupci, Baščeluci, Krajišnici, Lozničko Polje i Ploča pripadnu naseljenom mestu Loznica, a naseljeno mesto Gornja Koviljača pripadne naseljenom mestu Banja Koviljača.

Zakonom o državnom premeru i katastru propisano je da jedno naseljeno mesto čini jednu katastarsku opštinu, te je usvojenom Odlukom katastarska opština Loznica identifikovana sa naseljenim mestom Loznica.

Kako je objasnila načelnica Gradske uprave Loznice Milojka Smiljanić, od ukupno 29 lokalnih samouprava u Srbiji koje imaju status grada, Loznica u užem jezgru (gradskom području) ima najmanji broj stanovnika, što nepovoljno utiče na njen dalji razvoj.

Ona je podsetila da je prema popisu stanovništva iz 2011. godine grad imao 19.212 stanovnika, a da će pripajanjem naseljenih mesta centru broj stanovnika u gradskom području biti uvećan za 17.459.

Gradska urbanistkinja Dragana Jovanović naglasila je da u Loznici ima 48 naseljenih mesta i 47 katastarskih opština i objasnila da je Brezjak jedino naseljeno mesto bez katastarske opštine.

– Razlog je to što bi prema mišljenju Republičkog geodetskog zavoda promena naseljenog mesta Brezjak u katastarskom smislu prouzrokovala promene i u katastarskim opštinama Slatina, Gornje Nedeljice i Korenita – navela je Jovanovićeva.

Predstavnici opozicije postavili su pitanje na koji način će usvajanje predložene Odluke doprineti gradu i građanstvu, kao i zbog čega u postupak pokretanja Inicijative, kroz referendum, nisu bili uključeni i stanovnici tih naseljenih mesta.

Odgovarajući na iznete primedbe, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović je naglasio da Loznici predstoji izmena Strategije lokalnog ekonomskog razvoja i donošenje Akcionog plana u skladu sa kojim će novonastali prostor naseljenog mesta Loznica Grad biti tretiran prema standardima i kriterijumima urbane zone.

Prema njegovim rečima, za naseljena mesta koja su pripojena gradskom jezgru i njihove stanovnike to će konkretno značiti bolju putnu, energetsku i ekonomsku infrastrukturu, mogućnost da u bliskoj budućnosti na tom području bude uveden gradski prevoz, kao i snažniju podršku mladima.

Na sednici Skupštine grada odražanoj proteklog četvrtka odbornici lokalnog parlamenta su većinom glasova usvojili i Odluku o taksi prevozu i limo servisu radi njihovog usklađivanja sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Usvojenom Odlukom se bliže uređuju uslovi i postupci za organizovanje tih vrsta delatnosti na teritoriji Loznice, a novine u Zakonu su uvođenje pojma „poslovni ugled“ i delatnosti limo servis, odnosno mogućnost iznajmljivanja specifičnih vozila većeg gabarita (limuzina) sa vozačem.