O stanju ozimog hlebnog žita u Podrinju: SLEDE POVOLJNI USLOVI ZA RAST

Pšenica trenutno ima pet listova na najvećem delu zasejanih površina i ušla je u fazu bokorenja. Vremenske prilike sa najavljenim snegom i kišom omogućiće žitima neophodnu vlagu za dalji rast.

32
o-stanju-ozimog-hlebnog-zita-u-podrinju-slede-povoljni-uslovi-za-rast

Iako se sa setvom u Podrinju kasnilo, vredni poljoprivrednici, zahvaljujući karakteristikama našeg kraja, uspeli su da zaseju 4000 hektara hlebnog žita.

Stručnjak za ratarstvo iz „Poljosaveta“ Dušan Despotović rekao je za naš list da je tek 10 odsto površina zasejano u optimalnom roku.

– Kad se sve sagleda, trenutno stanje useva je zadovoljavajuće. Najbitnije je da su sva žita prošla fazu jarovizacije i da su se dobro izbokorila. Prema najavama meteorologa, žita će u narednom periodu imati povoljne vremenske uslove za dalji rast – dodao je Despotović.
Prema njegovim rečima, oštećenja će ipak biti najviše zbog kašnjenja setve, a to će se sigurno odraziti i na smanjenje prinosa.

Dušan Despotović
Dušan Despotović. Foto: Lotel Media Group

Kako je objasnio, pšenica u zimu treba da uđe sa tri do pet bočnih grana, jer će se samo tako kvalitetno izbokoroti.

– Izbokorena i dobro prihranjena pšenica ulazi u fazu vlatanja i od takvog žita se može očekivati kvalitetan rod. U ovom periodu ratari malo šta mogu da urade na svojim njivama, sem da ih redovno obilaze i kontrolišu štetočine – naveo je Despotović.

Naredni posao koji uzgajivače pšenice očekuje je njena prihrana, koju treba obaviti polovinom februara, i to na osnovu stanja useva. Za taj važan posao obavezno je posavetovati se sa stručnim licima, a savetodavci iz „Poljosaveta“ uvek su na raspolaganju proizvođačima.