O državnim podsticajima za stočarstvo: VIŠE NOVCA ZA TOV JUNADI

Umesto lanjskih 10 hiljada za tovnu junad, stočari će ove godine dobiti 15 hiljada po grlu, a uzgajivači krava dojilja će umesto prošlogodišnjih 20 hiljada, u 2019. godini imati pravo na 30 hiljada dinara po grlu. Za jarad i jagnjad podsticaji su ostali isti kao prethodne godine.

164
O državnim podsticajima za stočarstvo

Novi Pravilnik o načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za tov junadi, svinja, jaradi i jagnjadi stupio je na snagu početkom januara, a izmene u odnosu na prošlu godinu ogledaju se u vremenu i načinu podnošenja zahteva.

– Zahtevi se podnose od 1. februara do 31. jula, i to za grla koja su predata klanici ili izvezena u periodu od 1. jula prethodne do 30. juna tekuće godine – rekla je za „Loznički nedeljnik“ inženjerka za stočarstvo iz lozničke Poljoprivredne savetodavne i stručne službe (PSSS) „Poljosavet“ Gordana Vujaklija.

Ona je objasnila da se zahtevi predaju Upravi za agrarna plaćanja i da je tom prilikom neophodno dostaviti i prijemnicu, overenu od klanice i veterinarskog inspektora, kao i potvrdu o zdravstvenom stanju grla, a za pomoć prilikom popunjavanja zahteva proizvođači se mogu obratiti savetodavcima u PSSS.

– Druga izmena tiče se broja podnesenih zahteva u toku godine. Zahtevi za tov junadi se mogu podneti samo tri puta u navedenom periodu i po svakom zahtevu minimum je tri grla, a kada je u pitanju tov svinja, maksimalan broj predatih grla je pet hiljada – precizirala je Vujaklija.

Gordana Vujaklija Loznica
Gordana Vujaklija. Foto: Lotel Media Group

Prema njenim rečima, visina iznosa podsticaja promenjena je samo za tov junadi i ove godine stočari mogu dobiti 15.000 dinara po grlu. Za jarad i jagnjad podsticaji su ostali isti kao prethodne godine i iznose dve hiljade, a za svinje hiljadu dinara po grlu.

Vujaklija je podsetila da sve životinje moraju biti prijavljene na gazdinstvu, obeležene i upisane u registar, kao i da samo gazdinstvo mora imati aktivan status da bi poljoprivrednici uopšte imali pravo na ove i bilo koje druge državne podsticaje.

– Osim ovih, stočarima su na raspolaganju i druge vrste podsticaja koje su ove godine značajno uvećane, ali bilo bi dobro da dobijena novčana sredstva poljoprivrednici ulože upravo u stočarstvo i unaprede ovaj vid proizvodnje – zaključila je Vujaklija.

IZNOSI PODSTICAJA

Premija za mleko ove godine iznosi sedam dinara po litru. Podsticaj za kvalitetne priplodne mlečne krave je 25.000 po grlu, koliko iznose i podsticaji za tovne krave i bikove. Podsticaji za krave dojilje iznose 30.000 dinara.

Pčelari i ove godine mogu dobiti 720 dinara po košnici ukoliko na vreme prijave brojno stanje veterinarskoj stanici.