Primena e-Uprave u Loznici na zavidnom nivou

Elektronskom upravom u Gradskoj upravi Loznice u poslednje dve godine rešeno više od 12.000 zahteva i predmeta u korist građana. Na području Loznice ozakonjeno oko 10.000 objekata.

91
Primena e-Uprave u Loznici na zavidnom nivou
Zgrada Gradske uprave Loznice. Foto: Redakcija

Od uvođenja elektronskih transakcija 2017. godine do sada u Gradskoj upravi (GU) Loznice, prvoj lokalnoj samoupravi u Srbiji u kojoj je uvedena elektronska primena Zakona o upravnom postupku, rešeno je više od 12.000 zahteva i predmeta u korist građana i privrednih subjekata.

Načelnica GU Loznice Milojka Smiljanić rekla je za „Loznički nedeljnik“ da je u radu elektronske uprave najviše bilo razmene podataka sa Ministarstvom za unutrašnje poslove, Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Nacionalnom službom za zapošljavanje, Agencijom za privredne registre i Poreskom upravom.

Ona je dodala da su te procedure obavljane i sa mnogim drugim državnim i lokalnim organima, kao i da su javnosti svi podaci dostupni u evidenciji Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije, koja to objavljuje na svom sajtu.

Kako je precizirala, od 2017. godine u GU Loznice rešeno je više od 12.000 zahteva i predmeta u korist građana.

Smiljanićeva je navela da se prošle godine otišlo korak dalje u komunikaciji građana sa lokalnom administracijom, pa je u Gradsku upravu Loznice uvedeno i elektronsko plaćanje administrativnih usluga.

– Radi se o POS terminalima, koje smo ugradili na našim šalterima u uslužnom centru GU, gde sada građani svojim bankovnim karticama mogu elektronskim putem da plate sve naše usluge, republičke i lokalne takse, kao i druge naknade poput one za uređenje građevinskog zemljišta, porez na imovinu i tome slično – objasnila je načelnica.

Prema njenim rečima, to doprinosi većoj efikasnosti i ekonomičnosti rada GU, a građani manje vremena gube na šalterima i štede novac, jer jednim dolaskom mogu da završe poslove koji se rešavaju u lokalnim organima ili u Gradskoj upravi.

Smiljanićeva je podsetila da je Loznica u primeni izmena Zakona o planiranju i izgradnji bila među prvim lokalnim samoupravama u Srbiji, u kojoj je u skraćenim rokovima počelo izdavanje elektronskih građevinskih dozvola.

– Kod nas u Loznici se elektronska građevinska dozvola dobije za četiri do pet dana, iako je maksimalan zakonski rok 28 dana. Naravno, sve zavisi od vrste predmeta. Rešavajući jedan predmet u Banji Koviljači vezan za dolazak stranog investitora, izdali smo elektronsku građevinsku dozvolu za jedan dan, jer cilj jeste da budemo što efikasniji i pravi servis građana – istakla je ona.

Govoreći o radu GU, načelnica se osvrnula i na to da je prošle godine izmenjen Zakon o ozakonjenju i Zakon o lokalnoj samoupravi, što je donelo takođe novine u njihovom radu.

– Mi smo na teritoriji grada Loznice popisali 34.531 nelegalno izgrađen objekat i doneli 17.840 rešenja o njihovom rušenju. U poslednje tri godine, u postupku ozakonjenja, doneto je ukupno 3434 rešenja kojima je ozakonjeno oko 6000 objekata – navela je Smiljanićeva.