PODRŠKA GRADA: Lagator centar sportskih dešavanja u Zapadnoj Srbiji

Predstoji zamena sedišta na tribinama u dvorani „Lagator“, a rekonstruisana dvorana i nov, moderan budući izgled istoimene ustanove za fizičku kulturu biće rezultat snažne podrške koju rukovodstvo grada pruža u oblasti sporta. Sredinom marta dvorana će primiti košarkašice Srbije, kada će Loznica po drugi put biti domaćin Kupa Srbije u ženskoj košarci „Milan Ciga Vasojević“.

219
Željko Marjanović
Željko Marjanović. Foto: Lotel Media Group

Poslednji sportski susret reprezentacija Srbije i Irana u malom fudbalu, koji je nedavno priređen u dvorani Sportskog centra „Lagator“ u Loznici, bio je pravi sportski spektakl koji je okupio više od 2000 posetilaca, a preduslov da se u našem gradu organizuju utakmice tog tipa bila su prošlogodišnja kapitalna ulaganja u rekonstrukciju dvorane, koja će biti nastavljena i u ovoj godini.

Kako je direktor Ustanove za fizičku kulturu (UFK) „Lagator“ Željko Marjanović rekao za naš list, skoro svake nedelje u hali „Lagator“ bude priređen neki od sportskih događaja u košarci, rukometu ili odbojci, ali naglašava da priprema međunarodnih utakmica zahteva više napora, opreza, dodatne mere bezbednosti i organizovanje niza sastanaka sa predstavnicima svih organizacija uključenih u pripremu.

Istakao je da je za organizaciju poslednjeg meča bilo neophodno da se u dogovoru sa svim relevantnim akterima utvrdi svaki detalj događaja kako bi on protekao u najboljem redu i bez propusta.

– U taj posao bili su uključeni predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i lica zadužena za bezbednost iz Fudbalskog saveza Srbije (FSS), zatim predstavnici redarskih i zdravstvenih službi, navijačkih grupa, kao i predstavnici Gradske uprave Loznice i ovdašnjeg Kluba malog fudbala, koji su zajedno sa nama bili glavni nosioci i realizatori svih aktivnosti – objasnio je.

Prema njegovim rečima, bezbednost učesnika i posetilaca je uvek na prvom mestu, a s obzirom na to da je susret proglašen za utakmicu visokog rizika, o bezbednosti je, pored predstavnika MUP-a, brinuo i tim od tridesetak ljudi iz FSS, kao i obezbeđenje UFK „Lagator“.

Pre utakmice, bilo je neophodno da se obezbede odgovarajući uslovi za njeno odigravanje, što je podrazumevalo pravilnu pripremu parketa, tribina, grejnih sala i svlačionica, ali i dodatno uređivanje pristupnih saobraćajnica i dvorišta.

Kako je istakao, utakmica u malom fudbalu između Srbije i Irana u dvorani „Lagator“ trebalo je da bude odigrana pre godinu dana, ali do susreta nije došlo jer je parket bio u lošem stanju.

Krajem prošle godine, iz gradskog budžeta izdvojeno je 11,5 miliona dinara za ugradnju novog parketa koji ispunjava standarde Međunarodne košarkaške i Međunarodne rukometne federacije, čime je omogućeno da se u dvorani održavaju zvanične državne i međunarodne utakmice.

– FSS i komesar za bezbednost FSS visoko su ocenili organizaciju poslednje sportske manifestacije u našoj dvorani, kada je prema njihovoj proceni bilo prisutno oko 2300 gledalaca, a posebno nas raduje što je tom prilikom došao i veliki broj naših najmlađih sugrađana – rekao je Marjanović.

Istakao je da je dva dana ranije, na bokserskom meču između Loznice i Radničkog (Kragujevac) bilo oko 1500 posetilaca, što je dokaz da se publika i ljubitelji sporta polako vraćaju i naglasio da je ulaz na protekle sportske događaje bio besplatan.

Kako je precizirao, u narednom periodu predstoje dalja ulaganja u rekonstrukciju dvorane, a planirano je da u ovoj godini budu zamenjena sedišta na tribinama. Tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača biće raspisan na proleće, kako bi sedišta bila zamenjena tokom jula i avgusta.