PITANJE OPŠTE KULTURE, EKOLOŠKI PROBLEM LOZNICE: U 56 naselja, 42 divlje deponije

Gde god nađeš zgodno mesto tu đubre odbaci, po svemu sudeći je slogan nekih Lozničana koji u svojoj okolini rastinje pored puteva, kanale, potoke, priobalja i slična mesta "uredno" zatrpavaju gomilama svakojakog smeća. Ovaj stari problem u Loznici ponovo pokušavaju da reše, a za početak su napravili katastar divljih deponija kako bi tačno znali gde ih ima i o kojim se količinama radi.

141
PITANJE OPŠTE KULTURE, EKOLOŠKI PROBLEM: U 56 naselja, 42 divlje deponije

Lozničko KJP Naš dom uradilo je ovaj posao i utvrdilo da se na teritoriji Loznice, koja ima ukupno 56 mesnih zajednica, nalaze 42 divlje deponije.

Procena je da ima oko 118.000 kubika bačenog smeća koje zauzima skoro četiri hektara, odnosno tačno 38.000 kvadratnih metara na kojima „leže“ delovi nameštaja, plastika, flaše, građevinski otpad, voće, povrće, životinjske iznutrice, kosti pa i cele uginule domaće životinje.

Od 34 divlje deponije mehanizacija ne može do njih osam, precizirano je u urađenom katastru.

Loznica je pre 12 godina već imala urađen katastar divljih deponija, a 42 su bile i tada. U sklopu državnog projekta Očistimo Srbiju uklonjene su 22 i na većini mesta nikada više nisu napravljene. Međutim, posle nešto više od decenije ponovo ih je više od 40.