O zaštiti od duvanskog dima: NA POMOLU POTPUNA ZABRANA PUŠENJA NA JAVNOM MESTU

Posebno zabrinjavajući podatak o 11 odsto mladih u Srbiji starosti od 13 do 15 godina koji redovno puše. Svetska zdravstvena organizacija preporučila našoj zemlji da zakonskom regulativom uvede potpunu zabranu pušenja na javnom mestu.

98
O zaštiti od duvanskog dima NA POMOLU POTPUNA ZABRANA PUŠENJA NA JAVNOM MESTU

Nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima jedinstvena je prilika da se građanima ukaže na štetnost tog poroka, čije posledice u našoj zemlji godišnje odnesu oko 15.000 života, što upućuje na potrebu neprekidnog sistematskog rada nadležnih ustanova i institucija na prevenciji pušenja.

Tim povodom, specijalista socijalne medicine iz Doma zdravlja dr Darko Tešmanović održao je predavanje o štetnosti pušenja u Omladinskom centru, a tu akciju podržali su Crveni krst Loznice i Kancelarija za mlade.

Tešmanović je ukazao da se u Srbiji godišnje izgubi oko 15.000 života zbog posledica pušenja i da posebno zabrinjava podatak o 11 odsto mladih starosti od 13 do 15 godina koji redovno puše, pa je procenat pušača u ukupnoj populaciji naše zemlje 37 odsto, dok je evropski prosek oko 28, a svetski 20 procenata.

– Sve to govori da još uvek treba da radimo na prevenciji, da organizujemo predavanja, tribine, da se obraćamo javnosti, a preporuke Svetske zdravstvene organizacije za našu zemlju su da se zakonskom regulativom uvede potpuna zabrana pušenja na javnom mestu, uz uvođenje slikovnih obaveštenja na paklicama o posledicama pušenja na zdravlje, kao i poskupljenje cigareta dva puta tokom godine – rekao je Tešmanović.

On je podsetio da u Preventivnom centru Doma zdravlja poslednjih 15 godina radi Savetovalište za odvikavanje od pušenja, ali je broj korisnika relativno mali, pa je tako u 2018. samo petoro pušača potražilo pomoć, ali na kraju godine niko od njih nije došao na kontrolni pregled, pa se pretpostavlja da nisu uspeli da se odreknu cigareta.

U cilju promocije zdravlja, aktivnosti Doma zdravlja povodom Nacionalnog dana borbe protiv duvanskog dima podržali su i loznički Crveni krst i Kancelarija za mlade, koji su izneli zajednički stav da im je cilj da mladima pomognu oko izbora zdravih stilova života i izbegavanja rizičnih ponašanja.