LOZNICA: Obrazovanje prioritet Grada

Planirano da za rekonstrukciju školskih objekata ove godine iz gradskog budžeta bude izdvojeno oko 25 miliona dinara, dok će Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima radove finansirati sa 62 miliona dinara. Grad svake godine izdvaja i 14,7 miliona dinara za stipendiranje naših najboljih učenika i studenata.

285
OBRAZOVANJE U VRHU PRIORITETA GRADA
Foto: M. Lukić

Za održavanje obrazovne infrastrukture na teritoriji grada Loznice iz gradskog budžeta za tekuću godinu opredeljeno je ukupno 484 miliona dinara, a najveći deo tih sredstava, kao i prethodnih godina, namenjen je za rekonstrukciju školskih objekata i stipendiranje najboljih lozničkih učenika i studenata.

Na području Loznice ima 9200 učenika (osnovaca i srednjoškolaca) razvrstanih u 14 osnovnih matičnih škola, njihova izdvojena odeljenja i četiri srednje škole, a postoji i jedna muzička škola.

– Kao i prethodnih godina izvodićemo radove na većem broju školskih objekata, a za proteklih 10 ili 12 godina smo iz budžeta grada za rekonstrukciju školskih objekata (uključujući i fiskulturne sale) izdvojili više od šest miliona evra – rekao je za „Loznički nedeljnik“ pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić.

Kako je istakao, Komisija je obišla sve školske objekte i odredila prioritete, a predstoji i raspisivanje javnog poziva za izvođače predviđenih radova.

Ulaganja iz prethodne godine biće nastavljena i u ovoj, tako da će, kako je Đokić naveo, na zgradi Osnovne škole (OŠ) „Vera Blagojević“ u Banji Koviljači biti zamenjen krov, čime će rekonstrukcija tog objekta biti u potpunosti završena.

U OŠ „Anta Bogićević“ u Loznici sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima biće rekonstruisani toaleti, dok će u OŠ „Jovan Cvijić“ biti zamenjena fasadna stolarija, kao i deo fasadne stolarije u OŠ „Sveti Sava“ u Lipničkom Šoru.

– Sigurno je da će ove godine biti okrečena OŠ „Kadinjača“ u Loznici, kao i izdvojeno odeljenje te škole u Lozničkom polju, a s obzirom na to da su na spratu matične škole smeštena deca sa psihičkim i fizičkim smetnjama u razvoju, biće neophodno da nabavimo platformu sa lančanikom tako da prevoz dece u invalidskim kolicima do sprata roditeljima više ne predstavlja problem – objasnio je Đokić.

U ovoj godini, kako je precizirao, planirana je i potpuna rekonstrukcija izdvojenog odeljenja OŠ „Petar Tasić“ u Novom Selu, rekonstrukcija dela krova na OŠ „Vuk Karadžić“ u Loznici, rekonstrukcija đačke kuhinje u OŠ „Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević“ u Jadranskoj Lešnici, kao i asfaltiranje igrališta u dvorištu OŠ „Stepa Stepanović“ u Tekerišu.

Sanacija dela krova i spušteni plafoni biće urađeni na izdvojenom odeljenju OŠ „Dositej Obradović“ u Runjanima, dok će u Vukovoj spomen-školi u Tršiću biti zamenjena fasadna stolarija i vodovodna instalacija.

– U OŠ „14. oktobar“ u Dragincu zamenićemo krovni pokrivač, a ukoliko budemo imali dovoljno sredstava, u OŠ „Mika Mitrović“ u Brezjaku rekonstruisaćemo mokre čvorove – naveo je i dodao da će u izdvojenom odeljenju OŠ „Vuk Karadžić“ u Lipnici biti urađeni spušteni plafoni, a u izdvojenom odeljenju te škole u Bradiću biće rekonstruisan određen broj toaleta.

Od objekata srednjih škola preostaje da u ovoj godini u Srednjoj školi „Sveti Sava“ bude zamenjen dotrajali deo parketa, dok u Srednjoj ekonomskoj školi treba da bude završena rekonstrukcija krova koja je započeta lani.

Kako je Đokić precizirao, za planiranu rekonstrukciju školskih objekata iz gradskog budžeta biće izdvojeno oko 25 miliona dinara, dok će Kancelarija za javna ulaganja uložiti 62 miliona dinara.

– U okviru sredstava koja smo opredelili budžetom 240 miliona dinara je za predškolsko obrazovanje, 175 miliona za osnovno i oko 49 miliona za srednje – objasnio je Đokić i dodao da svake godine Loznica iz budžeta izdvoji 14,7 miliona dinara za stipendiranje najboljih učenika i studenata, koliko će biti izdvojeno i u tekućoj godini.