LOZNICA: NSZ opredelila 4.5 milijarde dianra za programe zapošljavanja

Loznička filijala Nacionalne službe za zapošljavanje raspisala javne pozive za ukupno 10 programa, a novinu predstavljaju programi pripravnika za mlade sa visokim i za mlade sa srednjim obrazovanjem. Ovogodišnje mere i programi aktivne politike zapošljavanja predstavljeni u prostorijama ovdašnje Kancelarije za mlade.

201
LOZNICA: NSZ opredelila 4.5 milijarde dianra za programe zapošljavanja
Foto: Lotel Media Group

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) za tekuću godinu opredelila je četiri milijarde dinara za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja i 550 miliona dinara za profesionalnu rehabilitaciju i podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom, a od ukupno predviđenih sredstava deo je namenjen lozničkoj filijali NSZ, koja je raspisala javni poziv za ukupno 10 programa.

Ove godine raspisani su javni pozivi za subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih lica na novootvorenim radnim mestima, zatim za samozapošljavanje i samozapošljavanje pripadnika romske nacionalne manjine, subvencije zarade za osobe sa invaliditetom bez radnog iskustva i javni poziv za program stručne prakse.

Raspisani su i javni pozivi za refundaciju troškova podrške osobama sa invaliditetom koji se zapošljavaju pod posebnim uslovima, javni poziv za sticanje praktičnih znanja i obuke za poznatog poslodavca, a novinu predstavljaju dva programa – program pripravnika za mlade sa visokim i za mlade sa srednjim obrazovanjem.

Kako je za naš list rekla direktorka filijale NSZ u Loznici Dragana Simić, svi javni pozivi raspisani su 22. februara, s tim što će konkurs za samozapošljavanje, kao i za subvencije nezaposlenim licima za pokretanje sopstvenog biznisa biti otvoren do 22. aprila, dok će za izvođače javnih radova biti otvoren do 29. marta.

Svi ostali javni pozivi, prema njenim rečima, trajaće do utroška sredstava, a najkasnije do decembra.

Simićeva je precizirala da je osnovni cilj mera aktivne politike zapošljavanja smanjenje nezaposlenosti, a da su mere prvenstveno usmerene na kategorije teže zapošljivih lica koja se nalaze na evidenciji NSZ.

– Neophodno je da se takva lica uključe u radne tokove i da se održe njihove radne kompetencije, kao i da budu ravnopravni pripadnici društva uz finansijski efekat koji nije zanemarljiv – zaključila je Simićeva.

Ovogodišnje mere i programe aktivne politike zapošljavanja filijala NSZ u Loznici predstavila je u utorak u prostorijama ovdašnje Kancelarije za mlade, kada je održana i prezentacija o svim uslugama, merama i javnim pozivima za tekuću godinu, čime je zainteresovanima pružena mogućnost da apliciraju za željene programe.

Na evidenciji lozničke filijale NSZ zaključno sa 1. januarom ove godine nalazilo se 14.397 nezaposlenih lica, što je za 1500 nezaposlenih manje u odnosu na isti period u 2017. godini.

Samo na području grada Loznice u istom periodu evidentirano je 9114 nezaposlenih.