SVET ŽENA: Mart posvećen damama

Pod nazivom „Svet žena“ sinoć svečano počela višednevna manifestacija posvećena ženama i njihovom stvaralaštvu. Tokom čitavog ovog meseca odvijaće se programi iz raznih oblasti pozorišne, likovne, filmske umetnosti, sveta književnosti i drugih.

104
Mart posvećen damama
Foto: Lotel Media Group

U Loznici je sinoć svečano otvorena 18. po redu manifestacija „Svet žena“, čijim programima se neguju vrednosti i afirmiše stvaralaštvo žena u raznim oblastima, koju je u ime lokalne samouprave otvorila direktorka Srednje škole „Sveti Sava“ Jelena Mirković.

Ovogodišnji „Svet žena“ trajaće do 28. marta, a imaće deset programa.

Nakon pozorišne predstave „Crveni šešir“, kojom je otvorena manifestacija, u sredu 13. marta u Muzeju Jadra biće priređena likovna izložba „Duša od stakla i snaga poteza“ slikarke i dizajnerke Jelene Milošević.

Dan posle, na sceni Vukovog doma kulture biće izvedena monodrama „Šta me snađe“ produkcije GMR. U tom komadu Nebojše Romčevića, rađenog u režiji Branka Đurića Đure, ulogu tumači glumica Anđelka Prpić.

U Galeriji „Mina Karadžić“ 18. marta biće predstavljen projekat pod nazivom „Hrabre žene putuju kroz vreme“ u produkciji „Radionica integracije“ Beograd. O hrabrim ženama govoriće autorke projekta Čarna Manojlović i Aleksandra Jovanić.

U Muzeju Jadra 20. marta biće promovisana knjiga Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ „Banja Koviljača“ – prilozi za istoriju, autorke Marije Šćekić Marković, etnologa antropologa, višeg kustosa Muzeja. Knjiga predstavlja rezultate višegodišnjeg istraživanja na temu urbane geneze naselja i lečilišta koje se danas zove Banja Koviljača. Istorijat putovanja, prvih ugostiteljskih objekata i prevoznih sredstava čitaocima će dočarati vreme u kojem je

Koviljača državnom inicijativom prerasla iz bare u banju. O knjizi će, pored autorke, govoriti i recenzenti profesor emeritus dr Stevan Stanković i mr Slavko Bogojević, arhivski savetnik Međuopštinskog istorijskog arhiva Šabac.

U galerijskom prostoru „Mina Karadžić“ 22. marta biće izvedena monodrama „Moj otac, Vuk Karadžić“. Reč je o sentimentalnoj životnoj ispovesti Vukove kćerke Mine Karadžić, koju u svom prepoznatljivom stilu interpretira glumica Ljiljana Jakšić, prenoseći zanimljivosti iz privatnog života, porodične poteškoće i priče o najznačajnijim događajima i ličnostima koje su svojevremeno okruživale Vuka Karadžića i oblikovale njegov život i stvaralaštvo.

Programom pod nazivom „Od kreativnosti do inovacija“, 22. i 23. marta u okviru „Sveta žena“ učestvovaće Udruženje žena „Kreativna vizija“ iz Loznice, koje podržava i afirmiše žensko preduzetništvo.

U Vukovom domu kulture će 23. marta biti priređen koncert na kojem će se lozničkoj publici prvi put predstaviti makedonska umetnica Kaliopi.

Pretposlednji program ovogodišnje manifestacije „Svet žena“ biće književno veče na kojem će se predstaviti književnica i novinarka Brankica Damjanović, autorka nekoliko knjiga prepunih poruka kao što su „Dobro je“, „Ne bih ovo mogla bez tebe“, „Rukopis moga brata“, „Rekla mi je volim te“.

Poslednjih dana marta, od 26. do 28, u Galeriji „Mina Karadžić“ biće prikazan ciklus francuskih filmova „Glumice“. Zahvaljujući saradnji Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ sa Francuskim kulturnim centrom, publika će imati priliku da pogleda filmove: „Cezar i Rozalija“, „Pakao“, „Žil i Džim“ i „Lift za gubilište“.

Program „Svet žena“ od 2002. godine organizuju grad Loznica i Centar za kulturu „Vuk Karadžić“. Tokom sedamnaest godina postojanja u okviru manifestacije su učestvovale mnoge umetnice, književnice i naučne radnice, a raznim aktivnostima podsetilo se i na nekada veoma značajne žene u raznim oblastima.