Grip na vrhuncu, epidemije još uvek nema

Oboljevanje izazvano virusom gripa na teritoriji Srbije početkom februara je na vrhuncu, ali se uprkos broju obolelih od oko 70.000, i dalje ne može govoriti o njegovom epidemijskom karakteru.

52
grip-na-vrhuncu-epidemije-jos-uvek-nema

Prema službenim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, najveći broj obolelih je evidentiran u starosnoj grupi do četvrte godine, što je, kako su objasnili stručnjaci iz te institucije, i razumljivo, jer se roditelji sa decom tog uzrasta najčešće obraćaju lekaru.

Smanjenju cirkulacije virusa među decom školskog uzrasta doprineće i boravak na školskom raspustu koji je u toku, a postepeno smanjenje broja obolelih u celoj populaciji očekuje se krajem meseca.

Prvi slučajevi gripa su potvrđeni krajem decembra, a radi se o virusima tipa A (H1N1 i H3N2), koji se nalaze u sastavu vakcine predviđene za ovu sezonu.

Podaci Instituta sa celokupnog područja Srbije ukazuju da je ovo prema odzivu stanovništva na imunizaciju protiv gripa, bila jedna od najuspešnijih sezona u poslednjih deset godina.

Stručnjaci su podsetili da je, osim vakcinacije, neophodno u kontinuitetu primeniti niz opštih preventivnih mera u sezoni gripa radi sprečavanja njegovog širenja, a one obuhvataju higijenu disajnih puteva, higijenu ruku, kao i provetravanje prostorija u kojima se boravi.