PODRŠKA DECI SA SMETNJAMA U RAZVOJU: Usluga „Lični pratilac deteta“

Program lokalne samouprave pod nazivom „Lični pratilac deteta“ biće nastavljen. Usluga namenjena deci sa smetnjama u razvoju koja idu u osnovnu ili srednju školu.

62
podrska-deci-sa-smetnjama-u-razvoju-usluga-licni-pratilac-deteta

Usluga socijalne zaštite najmlađih sa smetnjama u razvoju pod nazivom „Lični pratilac deteta“, koju je grad Loznica uveo lane, biće nastavljena i ove godine zbog pozitivnih rezultata i zadovoljstva roditelja radom posebno obučenih osoba koje brinu o potrebama i bezbednosti njihove dece.

– Ovo je bio prvi put kako smo uspostavili uslugu „Lični pratilac deteta“. Imamo dvadeset četiri lična pratioca i dvadeset četvoro dece i mladih kojima je ova usluga potrebna – rekla je za „Loznički nedeljnik“ načelnica Odeljenja za društvene delatnosti u Gradskoj upravi Loznice Tanja Glišić Matić.

Ona je objasnila da je usluga namenjena deci sa smetnjama u razvoju koja idu u osnovnu ili srednju školu, a kojima pratioci pomažu, vode ih od kuće do škole, tamo borave sa njima i pomažu im da lakše funkcionišu samostalno.

Kako je navela, ovakav vid podrške porodicama je potreban, jer su deca do sada uglavnom bila upućena samo na članove uže porodice, dok sada mogu da se oslone i na obučene pratioce sa kojima su sigurna, a sa druge strane, roditelji zadovoljni ovom uslugom imaju više vremena da se posvete sebi, poslu ili drugoj deci.

– Ova usluga je vredna osam miliona dinara i trajaće još dva i po meseca. Posle toga ćemo je nastaviti sa novim novcem iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, jer se ispostavilo da nam je ona potrebna – istakla je načelnica.

Prema njenim rečima, lični pratioci su prošli stručnu obuku, jer sa decom koja imaju posebne potrebe ili zdravstvene smetnje ne može raditi svako.

– U tom timu imamo i defektologe, logopede, specijalne pedagoge i druge mlade obrazovane ljude koji u svakom trenutku znaju kako da reaguju i pomognu detetu ukoliko se nađe u problemu, čime najmlađi stiču i samostalnost i sigurnost, a to je nešto što su nam rekli roditelji – naglasila je Tanja Glišić Matić.

IZVESNA IZGRADNJA NOVOG OBDANIŠTA

– Zahvaljujući Vladi Srbije i angažovanju našeg gradonačelnika Vidoja Petrovića, Loznica će dobiti novo obdanište koje će biti izgrađeno u dvorištu Osnovne škole „Kadinjača“ u Lozničkom polju, gde postoje svi tehnički, formalno-pravni, prostorni i ostali uslovi – rekla je Tanja Glišić Matić.

Kako je precizirala, to obdanište moći će da primi 270 mališana, što će, kako je ocenila, doprineti ukidanju liste čekanja.