LOV: Stalna briga o divljači

Lovačko udruženje „Gučevo“ procenjuje da u svojim revirima ima između 800 i 1000 grla srneće divljači. Tokom dva ovogodišnja izlaska odstreljena 44 srndaća, što je najveći dosadašnji uspeh lozničkih lovaca.

166
LOV: STALNA BRIGA O DIVLJAČI
Vladan Vasić, foto: TV Lotel

Lovačko udruženje Gučevo iz Loznice sezonu odstrela srneće divljači otvorilo je 16. aprila, a 12. maja za redovne članove, pa je za dva izlaska odstreljeno 95 posto planiranog ulova – rekao je upravnik lovišta „Jadar“ Vladan Vasić za „Loznički nedeljnik“.

– Naše lovačko udruženje je veoma dobar primer kako se treba odnositi prema ovoj divljači, posebno kada se zna da ovo lovište broji od 800 do 1000 grla srneće divljači. U dva izlaska odstreljeno je 44 srndaća, što je apsolutni rekord za lozničko udruženje. Sada pauziramo do druge polovine jula, kada je parenje srneće divljači i očekujemo da ćemo kasnije imati priliku da u lovištu vidimo i trofejno jaka grla, koja ćemo uz pomoć vabilica da izmamimo na livadu, a za još jedan predviđeni izlazak na teren planiran je odstrel 12 grla, kako bismo ispunili kvotu od 66 jedinki – objasnio je Vasić.

On je dodao da je najviše grla srneće divljači odstreljeno u reviru Tronoša, odnosno Korenita i Nedeljice, zatim u reviru Drina, gde su ujedno imali i najbolje trofeje, potom u reviru Paskovac–Zajača i u Tršiću.

– Naša procena je da u lovištu trenutno ima između 800 i 1000 grla ove divljači, a sa odstrelom smo oprezni jer čuvamo divljač budući da mnogo veći broj jedinki možemo da odstrelimo. Veliku štetu prouzrokuju psi lutalice, kao i automobili na putevima pored lovišta i zbog toga za odstrel uzimamo manji procenat kako bismo na terenu zadržali stabilan fond srneće divljači – naglasio je Vasić.

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.