Srbija ruskim očima i pred ruskim predsednikom

Prilikom nedavnog susreta u Moskvi predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na poklon knjigu "Moja lepa Srbija", čije su autorke dve Ruskinje. Jedna od njih Tatjana Ribakova već četiri godine živi u selu Runjani kod Loznice.

305
Moja lepa Srbija Tatiana Rybakova

Gledajući snimak, Tatjana je saznala da je njena knjiga poklon sprskog predsednika ruskom. Za nju je, kaže, to bilo neočikavano, ali predstavlja veliku čast.

Prema njenim saznanjima do knjige „Moja lepa Srbija“ predsednik Vučić došao je u sprskoj ambasadi u Moskvi.

„To je bilo slučajno, izdavač je dovezao knjigu u srpsku ambasadu u Rusiji zbog toga što to je knjiga o Srbiji, treba da znaju u ambasadi da postoji takva knjiga, i odmah je došao Vučić, pogledao, kažu da je on pogledao, da li je čitao – ako je čitao i pomislio da je to dobar poklon“, ispričala je Tatjana Ribakova.

Ukoliko Vladimir Putin pročita njenu knjigu, iz nje će, Tatjana kaže, saznati kako Rusi koji žive u Srbiji doživaljaju tu zemlju, ali će imati i praktične savete kako da, na primer, skuva kafu, ili spremi tradicionalno jelo na način na koji to rade Srbi.

„Htela sam da Rusi upoznaju Srbiju i zavole Srbiju kako je i ja volim“, rekla je Tatjana.

Na pitanje šta je najlepše u Srbiji, rekla je da je to kao kad pitate koga voliš više – tatu ili mamu.

Tatjana kaže za sebe da je srpski pisac na ruskom jeziku, a Srbiju i selo u kojem živi doživaljava kao svoj dom. I dok je njena knjiga prepoznata kao prigodan dar srpskog predsednika ruskom, najveći poklon za nju bi bio da postane državljanin Srbije.