Spomenik Momčilu Gavriću u Loznici

Lozničani se odužuju zemljaku i heroju: postavljanje spomenika Momčilu Gavriću 2. novembra. Sledi i rekonstrukcija parkova pored Bulevara Dositeja Obradovića.

421
Loznica spomenik Momčilu Gavriću
Budući izgled parkovskog prostora kod Bulevara Dositeja Obradovića ("tri-de" projekcija). Foto: Gradska uprava

Spomenik najmlađem podoficiru Prvog svetskog rata Momčilu Gavriću, rođenom u Trbušnici, biće 2. novembra postavljen u „Parku breza“ pored Bulevara Dositeja Obradovića u Loznici. Izrada tog obeležja poverena je našoj poznatoj skulptorki Drinki Radovanović.

Konkursom koji su raspisali lokalna samouprava i loznički Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ predviđeno je da 15. oktobar bude rok za završetak izrade spomenika kako bi Organizacioni odbor za njegovo podizanje mogao do 2. novembra da pripremi mesto postavljanja.

Direktorka Centra za kulturu Snežana Nešković Simić rekla je novinarima da će spomenik na svom postamentu imati određene reljefe koji će upotpuniti spomen-obeležje i dati mu jaču simboliku.

Prema predlogu Organizacionog odbora, bronzani spomenik će biti postavljen u „Parku breza“, nasuprot onome u kome se nalazi bista generala Pavla Jurišića Šturma, a namera je da spomenik ne predstavlja samo najmlađeg kaplara na svetu nego i stradanje sve dece u Prvom svetskom ratu, od čijeg se završetka ove godine navršio vek.

– Momčilo Gavrić nije samo najmlađi vojnik, on je i simbol stradanja i novog života cele Srbije i srpskog naroda – istakao je član Odbora Ivko Veselinović.

– Duži period razmišljamo o tome da parkovskoj površini (kod Bulevara Dositeja Obradovića) koja se sastoji od tri parka damo novi identitet i da to postane buduća gradska promenada koja će spajati rekonstruisanu Železničku stanicu i crkvu, odnosno grad – rekla je gradska urbanistkinja Dragana Jovanović.

– Ideja je da ta parkovska površina dobije potpuno novu funkciju, još uvek je reč o načelnom rešenju i to bi ujedno bio projektni zadatak, čijoj izradi bi se pristupilo iduće godine, a potom i rekonstrukciji celog parka – dodala je Jovanovićeva.

Predsednik Odbora Drago Simić precizirao je da će spomenik biti visine do 160 centimetara, kao i da će se pored spomenika nalaziti dva reljefa, jedan koji simbolizuje stradanje, a drugi život.

Postament će, prema njegovim rečima, biti visine do 80 centimetara i usklađen sa visinom figure Momčila Gavrića.

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.