„DANI JOVANA CVIJIĆA“ u rodnom gradu velikana

Jedinstvenim nizom programa pod nazivom „Dani Jovana Cvijića“ loznički Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ od 1995. godine svakog oktobra podseća na lik i delo znamenitog geografa svetskog glasa. Predstavljanjem monografije„Geografija Srbije“, dela kapitalnog nacionalnog značaja, u Loznici obeležen prvi deo manifestacije.

73
Dani Jovana Cvijića Loznica
Sa predstavljanja monografije "Geografija Srbije" u Muzeju Jadra. Foto: TV Lotel

Predstavljanjem monografije „Geografija Srbije“, čiji je urednik dr Milan Radovanović, naučni savetnik i direktor Geografskog instituta „Jovan Cvijić“ Srpske akademije nauka i umetnosti, u Muzeju Jadra počeli su „Dani Jovana Cvijića“, kulturna manifestacija posvećena znamenitom srpskom naučniku rođenom u Loznici.

Reč je o delu koje ima za cilj da pobliže upozna naučnu i širu javnost o savremenim pojavama i procesima u geografiji koji su prisutni u našoj zemlji o čemu je govorio dr Marko Urošev, naučni saradnik Instituta, koji je rekao da je ta monografska publikacija rezultat rada na istoimenom projektu pokrenutom 2011. godine koji realizuje Geografski institut „Jovan Cvijić“ Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i koji je još uvek aktuelan.

– Monografija sadrži dvanaest poglavlja u kojima su uglavnom predstavljena sva geografska saznanja vezana za našu zemlju. Monografija ima naučni karakter, međutim, trudili smo se da je svugde gde možemo prilagodimo široj javnosti.

Obrađeni su svi delovi fizičke geografije: reljef, klima, vode Srbije, kao i društvena geografija, od praistorije, istorijske geografije, demografije, stanovništva, naselja, nacionalna i regionalna ekonomija – rekao je dr Urošev.

Slična publikacija do sada nije postojala u našoj zemlji tako da se „Geografija Srbije“ može tretirati kao monografsko delo kapitalnog nacionalnog značaja u čijem je radu učešće uzelo više od 30 autora. Knjiga je izdata 2017. godine i u Loznici je bilo njeno prvo predstavljanje.

Manifestacija „Dani Jovana Cvijića“ biće nastavljena 29. oktobra međunarodnim naučnim skupom posvećenim obeležavanju 100 godina od objavljivanja Cvijićeve monografije „Balkansko poluostrvo“ na francuskom jeziku u Parizu 1918. godine.

– Dane Jovana Cvijića“, koje Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ (CZK) obeležava od 1995. godine, ove godine smo podelili u dva dela. Prvi program je održan na dan Cvijićevog rođenja, 12. oktobra, a drugim programom želimo da obeležimo jubilej – 100 godina od objavljivanja njegove monografije, što ćemo obeležiti međunarodnim skupom koji će biti održan u Obrazovno-kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću krajem ovog meseca, 29. i 30. oktobra – objasnila je direktorka CZK Snežana Nešković Simić.

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.