Trajno se izmešta opasan otpad iz FAK-a

Počelo uklanjanje 100 tona cijanidne soli koje će biti završeno u nerednih nekoliko dana. Trajno eliminisanje višegodišnje ekološke pretnje realizovano zahvaljujući angažovanju i naporima Vlade Srbije i resornog ministarstva.

91
Ministar Trivan i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović sa saradnicima u poseti FAK-u
Ministar Trivan i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović sa saradnicima u poseti FAK-u. Foto: TV Lotel

Povodom rešavanja pitanja trajnog zbrinjavanja istorijskog otpada u Fabrici autotraktorskih kočnica (FAK) u Loznici, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je sa svojim saradnicima i gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem obišao tu fabriku gde je u utorak počelo izmeštanje 100 tona otpadne cijanidne soli.

Kako je Trivan istakao, Loznica spada u jedan od gradova Srbije koji je potencijalno najugroženiji istorijskim, komunalnim i opasnim otpadom, a izmeštanje cijanidnih soli jeste „početak epopeje koja će trajati“.

– Sa gradonačelnikom Petrovićem imali smo vrlo žustru i energičnu komunikaciju proteklih godinu i po dana i on je insistirao imajući u vidu da usled nedostatka sredstava i kapaciteta pristupimo zajedničkom rešavanju ovog problema – istakao je Trivan.

– Loznica je primer agilne lokalne samouprave koja nas je naterala da dosta brže i ranije uradimo posao izmeštanja otpada. Nas nije potrebno naterati, jer živimo ovaj život, a Loznica je jedna od prvih tačaka kojima ćemo se baviti na ozbiljan način. Za to su potrebne dve stvari, jedna je potpuna svest i procena stanja u Loznici, a druga je neophodan novac – naglasio je Trivan.

Prema njegovim rečima, ukupno će u narednih nekoliko dana biti izmešteno oko 100 tona cijanidne soli i to predstavlja početak.

– Zadatak Ministarstva za zaštitu životne sredine je da najtešnje sarađuje sa civilnim društvom, da podržava nastojanja građana koji imaju pravo da žive u čistoj životnoj sredini i svaka ideja koja ima za cilj da se živi zdravo i čistije naići će na našu podršku – istakao je ministar.

Naveo je i da, ukoliko se aktivno bude rešavalo pitanje opasnog, istorijskog i komunalnog otpada, kao i pitanje komunalnih otpadnih voda, građani Loznice mogu da očekuju bolje dane.

– Kada se unapred radi i misli, novca u budžetu će biti. Pitanje istorijskog otpada ćemo rešavati godinama, jer takva pitanja ne mogu biti rešena preko noći, ali ukoliko svaka lokalna samouprava bude određivala prioritete gde će se vršiti remedijacija zemljišta i koja ugrožena područja najviše utiču na zdravlje ljudi to će za nas predstavljati prioritete u budućem radu – naglasio je Trivan.

Rešavanje pitanja Viskoze

Trivan je istakao da je rešavanje problema otpadnih materija na prostoru Viskoze pitanje „života Lozničana“.

– Svi u Vladi rade na tome da Srbija ima jaku privredu, ali uporedo sa tim moramo rešavati i zaostala pitanja koja su pre svega ekološka – naglasio je Trivan.

Gradonačelnik Petrović je objasnio da su Agencija za zaštitu životne sredine i Zavod za zaštitu zdravlja iz Beograda uradili preliminarnu studiju o analizi zemljišta kojom je utvrđeno u kojoj meri je zemljište kontaminirano opasnim materijama i koji su hemijski sastavi prisutni.

– Nastavićemo razgovor kako bismo kroz svojevrsni akcioni plan utvrdili naredne korake i partnerski sa Vladom i nadležnim ministarstvom, a u okviru svojih finansijskih mogućnosti, učestvovati u tom poslu. To je jako važno pitanje i saglasni smo da bi na tome trebalo raditi – ocenio je Petrović.

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.