Razgovor sa načelnikom Mačvanskog upravnog okruga Vladanom Krasavcem

Mačvanski upravni okrug je celina sa sedištem u Šapcu, ali ga je, smatra naš sagovornik, moguće podeliti na dva dela gde je Šabac centar opštinama Bogatić, Vladimirci i Koceljeva, a Loznica Malom Zvorniku, Krupnju i Ljuboviji. Za Mačvanski, Kolubarski okrug i zajednicu nekoliko opština iz Grada Beograda rešenje problema komunalnog otpada biće projekat izgradnje republičke deponije Kalenić kod Uba.

330
Vladan Krasavac - Načelnik Mačvanskog upravnog okruga
Vladan Krasavac. Foto: Lotel Media Group

Vlada Republike Srbije (RS) je uložila značajna sredstva kako bi privukla investitore na teritoriju Mačvanskog upravnog okruga, rekao je u razgovoru za naš list načelnik tog okruga Vladan Krasavac i ocenio da će ravnomernim ulaganjem svaka od osam lokalnih samouprava koje ga čine imati priliku da se postepeno razvijaju i napreduju, što će doprineti ukupnom razvoju zapadnog dela Srbije.

Kako je Krasavac istakao, Mačvanski okrug jedan je od većih i važnijih u RS jer obuhvata dva velika grada, Loznicu i Šabac, kao i šest opština – Ljuboviju, Krupanj, Mali Zvornik, Bogatić, Koceljevu i Vladimirce, a rekao je da je njegov značaj u tome što sa graničnom linijom u dužini od oko 100 kilometara i sa četiri frekventna granična prelaza ima preduslov da postane bitan tranzitni koridor.

– Za Loznicu će izgradnja brze saobraćajnice Loznica–Šabac biti jedan od najvećih projekata još od izgradnje fabrike „Viskoze“, istovremeno i „žila kucavica“ industrijskog i svakog drugog razvoja koji će Loznicu, okrug i celu regiju spojiti sa evropskim koridorima – naveo je Krasavac.

Ocenio je da će izgradnjom te saobraćajnice biti ubrzan protok roba i ljudi, da će to biti brza veza sa Republikom Srpskom, ali i sa Vojvodinom i Evropom, te naglasio da je dobra saobraćajna infrastruktura preduslov za svaku vrstu razvoja.

Ukazao je da je most Bratoljub, čiju gradnju je finansirala Vlada RS, završen sa srpske strane i da za njegovo otvaranje nedostaju pristupne saobraćajnice sa strane Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, ali da se očekuje skori završetak preostalih radova.

– Kao novi granični prelaz, osim što će ubrzati protok robe i ljudi, most će uticati i na podizanje kulturnih, verskih, sportskih i drugih potencijala okruga na viši nivo – rekao je on.

Podsetio je na Sporazum o prekograničnoj saradnji koji su krajem prošle godine potpisali predstavnici 11 opština i gradova u slivu reke Drine u cilju njihovog preventivnog delovanja za vreme poplava i istakao da je projekat značajan za ceo okrug uzimajući u obzir stravične poplave iz 2014. godine koje su najviše pogodile opštine u zapadnoj Srbiji.

On je naveo da je okrug celina sa sedištem u Šapcu, ali da ga je moguće podeliti na dva dela gde je Šabac centar za Bogatić, Vladimirce i Koceljevu, a Loznica Malom Zvorniku, Krupnju i Ljuboviji.

– Ponosan sam na međusobne svakodnevne odnose koje imaju predsednici svih lokalnih samouprava unutar okruga. Važno je da svaki njegov deo ima svoj stepen razvoja i da u izvesnoj meri prati stepen razvoja ostalih – istakao je Krasavac i dodao da dobra međusobna povezanost i komunikacija utiču na ravnomeran razvoj okruga.

Visoko je ocenio upornost gradonačelnika Loznice Vidoja Petrovića, za koga je rekao da godinama svakodnevno traži ono što može da popravi život čoveka i teži da Loznicu reindustrijalizuje.
Osvrnuo se i na činjenicu da se Loznica u konkurenciji sa većim gradovima u Srbiji izborila da dobije stadion prema standardima UEFA, što će obezbediti i dodatne sportske, kulturne i hotelijerske benefite.

REALNA POTREBA ZA POVEĆANJEM BROJA INSPEKTORA

Na nivou Mačvanskog upravnog okruga ima 11 inspekcijskih službi sa sedištem u gradu Šapcu sa ukupno 60 inspektora, dok u gradu Loznici radi 12 ispektora u raznim inspekcijskim službama.

Prema rečima Krasavca, zbog ubrzanog razvoja Loznice, posebno zbog dolaska dva investitora, ali i realizacije brojnih značajnih projekata, u razgovoru sa gradonačelnikom Loznice Petrovićem iskazana je realna potreba za povećanjem broja inspektora.

IZGRADNJA SPOMEN–KOMPLEKSA CER

– Na stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata Vlada RS ušla je u projekat izgradnje Spomen-kompleksa Cer, formiranjem Privrednog društva Cer sa sedištem u Šapcu. Urađen je prostorni plan i donete su građevinske regulative, a država je stala iza projekta i odlučila da za njega opredeli sredstva što će biti značajno za okrug – rekao je Krasavac.

Objasnio je da će spomen-kompleks predstavljati sećanje na oslobodioce naše zemlje iz Velikog rata i da bi njegovom gradnjom „na neki način bio vraćen dug našim precima“, te da će upotpuniti duhovnu sliku Mačvanskog okruga i postati turističko-duhovni potencijal koji će pohoditi brojni turisti.