Prva zgrada predviđena za smeštaj izbeglica spremna za useljenje

Svaka zgrade imaće po 30 stambenih jedinica. Do kraja ove godine biće izgrađena još dva objekta u Železničkoj ulici, a na isteku sledeće i četvrti na Lagatoru.

368
Prva zgrada predviđena za smeštaj izbeglica spremna za useljenje

U stambenu zgradu namenjenu za smeštaj porodica izbeglih lica sa ukupno 30 stambenih jedinica, koja je sagrađena u Železničkoj ulici u Loznici, prvi stanari biće useljeni najkasnije do kraja ovog meseca, a planirano je da se do kraja ove godine na toj lokaciji završe još dva objekta iste namene i počne izgradnja četvrte takve zgrade na lokaciji Lagator.

Svaka od četiri zgrade imaće po 30 stambenih jedinica, koje će biti u zakupu stanara, s tim što će oni u ukupno tri zgrade nakon isteka određenog roka imati mogućnost otkupa stanova uz povlašćene uslove, dok je jedna od zgrada predviđena za socijalno stanovanje (treća zgrada u Železničkoj ulici).

Kako je za „Loznički nedeljnik“ rekao Dragan Stanić, poverenik lozničkog odseka Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije, regionalni program stambenog zbrinjavanja izbegličkih porodica finansira se iz donatorskih sredstava (Razvojna banka Saveta Evrope), a učešće grada Loznice je obezbeđivanje lokacije za gradnju, odnosno kompletno infrastrukturno opremljene parcela.

Prema njegovim rečima, osnovni kriterijumi prema kojima su na konkursu bodovane i birane izbegličke porodice bili su da imaju izbeglički status i prijavljeno mesto prebivališta na teritoriji grada Loznice u poslednje dve godine, odnosno da su u međuvremenu postali državljani Republike Srbije (RS).

Osim toga, uslovi su bili i da izbegličke porodice u svojini nemaju nepokretnost niti prihode kojima bi mogli da reše svoje stambene potrebe, kao i da nisu korisnici drugog programa u procesu integracije u RS.

– Izabrani korisnici (porodice) svečano će biti useljeni u stambenu zgradu u Železničkoj ulici najkasnije do kraja ovog meseca. Planirano je da izgradnja još dve zgrade na istoj lokaciji bude završena do kraja godine, kada bi trebalo da počne gradnja četvrte zgrade na Lagatoru, a rok za njen završetak biće do kraja 2020. godine – precizirao je Stanić.

LOZNICA NEKIMA NOVI ZAVIČAJ

– Na području grada Loznice do sada je evidentirano oko 500 izbeglih lica kojima je produžen izbeglički status. Reč je o izbeglim licima koja su dobila nove izbegličke legitimacije nakon njihove poslednje registracije, koja je obavljena u periodu od 27. novembra 2004. do 25. januara 2005. godine, na koju se odazvalo 4596 izbeglih lica – precizirao je Stanić.

Kako je naglasio, na teritoriji grada Loznice evidentirano je i 175 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije i 11 povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji, a procenjeno je i da na teritoriji grada boravi više od 4500 lica sa područja bivših Republika SFRJ.