KUP SRBIJE ZA KOŠARKAŠICE: Trofej crveno-beli

U finalu „Crvena zvezda“ – „Radivoj Korać“ 56 : 55, pred 1500 gledalaca

85
KUP SRBIJE ZA KOŠARKAŠICE: Trofej crveno-beli

Uspešna saradnja Košarkaškog saveza Srbije i grada Loznice nastavlja se na obostrano zadovoljstvo. Prošle godine u Banji Koviljači, ovog puta u dvorani Lagator, finale je bilo pun pogodak.

U borbi za prestižni trofej „Milan Ciga Vasojević“ vođena je velika borba ispraćena krajnjom rezultatskom neizvesnošću do poslednjeg sekunda. „Radivoj Korać“ bio je bolji u početku i prvo poluvreme dobio 34 : 23. Tek u nastavku došlo je do preokreta. Već na početku drugog poluvremena usledila je dugo očekivana reakcija crveno-belih, koje su brzo uhvatile priključak.

Prvo izjednačenje (41 : 41) usledilo je u 27. minutu. U finišu trećeg perioda „Crvena zvezda“ stekla je prvo vođstvo (44 : 43). Umor je bio primetan kod košarkašica „Radivoja Koraća“, ponestalo je sigurnosti jer su u finišu posustale odlične igračice – bek Ljiljana Tomašević i centar Marija Stoiljković.

Finiš je doneo istinsku dramu finala. „Korać“ je došao do daha i u poslednja dva minuta ušao s fenomenalnom prednošću 54 : 48. Razliku je trojkom prepolovila Mina Đorđević, potom kapitenka Aleksandra Katanić donela prednost crveno-belima 55 : 54. U poslednjim trenucima na obe strane ruka je zadrhtala iz slobodnih bacanja. Po jedno slobodno bacanje iskoristile su Tijana Jelić („Radivoj Korać“) i Snežana Bogićević („Crvena zvezda“).

Bio je to hičkokovski završetak finala Kupa, gde je trofej zasluženo otišao u ruke košarkašica „Crvene zvezde“, koje su očito imale „dužu klupu“ i malo sreće.
Finale je pratilo oko 1500 zadovoljnih gledalaca. Bio je to još jedan u nizu velikih sportskih događaja u dvorani Lagator, gde su sportski radnici i grad Loznica položili još jedan veliki ispit.

TROFEJ I MEDALJE

Košarkašicama „Crvene zvezde“ veliki prelazni pehar Kupa „Milan Ciga Vasojević“ uručio je Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije. Pehar u trajno vlasništvo uručio je Boris Vasojević, sin Milana Cige Vasojevića, nekadašnjeg selektora ženske reprezentacije Jugoslavije.

Crveno-bele su dobile i zlatne medalje, dok su srebrne pripale košarkašicama „Radivoja Koraća“. Za najbolju igračicu finalne utakmice proglašena je Marija Stoiljković („Radivoj Korać“), najbolji strelac je Nina Đorđević („Crvena zvezda“) sa 16 poena.

Košarkaški savez Srbije dodelio je specijalnu plaketu-zahvalnicu gradu Loznici za veliku pomoć u organizaciji finalnog turnira Kupa. Takođe, plaketu-zahvalnicu dobio je ŽKK Loznica za izuzetan domaćinski odnos prema svim akterima finala, kao i hotel „Rojal spa“ (Banja Koviljača).

MINI KUP

U dvorani Lagator održan je mini kup za pionirke. I tu je pobednik „Crvena zvezda“ jer je u finalu savladala selekciju Loznice 70 : 41. Treće mesto pripalo je „NSŽKA“ koja je pobedila „Radivoja Koraća“ 64 : 60.
Selekcija Loznice bila je sastavljena od igračica iz klubova iz okruženja.