Besplatna obuka za ugostiteljska zanimanja

U Loznici bi za petnaestak dana trebalo da počne besplatna obuka zainteresovanih za ugostiteljska zanimanja. Po ubrzanom programu, koji se u hotelima i restoranima realizuje za tri-četiri sedmice, do sada obučeno 600, a zaposleno više od 500 kandidata.

28
besplatna-obuka-za-ugostiteljska-zanimanja
Info-dan o programu besplatne obuke kadrova za ugostiteljska zanimanja u Omladinskom centru u Loznici. Foto: TV Lotel

U okviru programa „Podsticanje zapošljavanja mladih“, Turistička organizacija grada Loznice (TOGL) u saradnji sa Poslovnim udruženjem hotelsko-turističke privrede HORES, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Kancelarijom za mlade, protekle sedmice je organizovala Info-dan o programu besplatne obuke kadrova za ugostiteljska zanimanja: pomoćni kuvar, konobar i sobarica.

Na tom skupu priređenom u Omladinskom centru govorio je profesor Visoke turističke škole u Beogradu i direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije „HORES“, dr Georgi Genov, koordinator programa.

Prema rečima Genova, osnovni razlog pripremanja zainteresovanih za rad u tim delatnostima je ekspanzija hotelske industrije u Srbiji, u kojoj je samo lani otvoreno 2300 kategorisanih soba, a najave su da će ove godine biti otvoreno oko 2000 novih, što iziskuje nove kadrove.

Drugi razlog za organizovanje obučavanja, kako je naveo Genov, jesu migracije, odnosno odlazak velikog broja naših ljudi ugostiteljskih profesija (konobara, kuvara) u inostranstvo zbog olakšanih mogućnosti dobijanja vize zbog čega bi Srbija mogla da ostane bez ugostiteljskih kadrova, a da se to ne bi desilo, mora se preventivno delovati jer već sada postoji problem.

– Zato organizujemo besplatne obuke za mlade od 18 do 35 godina, za one koji su shvatili da zanimanje koje su završili nije adekvatno i da bi mogli da krenu novim putem u okviru ugostiteljstva.

Za zanimanja za koja organizujemo obuku dobili smo akreditaciju Ministarstva prosvete: za konobara, kuvara, a prvi put za sobarice i recepcionere, za koje do sada nisu postojali standardi. Ta rada mesta bila su sadržana u sistematizaciji, ali ne i u nomenklaturi zanimanja, pa smo tako njima rešili problem i oni će imati daleko veće mogućnosti za angažovanje – rekao je Genov.

Kako je objasnio, program obuke će biti ubrzan, trajaće od tri do četiri nedelje, zavisno od zanimanja, a odvijaće se u realnim uslovima, u hotelima i restoranima, uz mogućnost što skorijeg ulaska kandidata u proces rada.

Dvadeset procenata obuke činiće teorijski deo, šezdeset posto vežbe, a ostali deo praksa kod poslodavca. Prioritet je da se mladima pomogne da se prekvalifikuju i steknu kompetencije potrebne u turističkoj privredi.

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.